Курси НБУ $ 41.23 € 44.77
У музеї на Волині оновили будинки сім’ї Косачів та відтворили епізоди їхнього життя

Виставу-променад "Садиба Косачів: то власне дома" створили та презентували гостям актори та режисерка театру ГаРмИдЕр.

Фото: Фейсбук.

У музеї на Волині оновили будинки сім’ї Косачів та відтворили епізоди їхнього життя

Музей в Колодяжному – затишний сучасний осередок українського, модного, інтелігентного, зі стильним логотипом та цікавими подіями

12 липня музей по-новому відчинив браму для відвідувачів: було презентовано відреставровані на початку повномасшабного вторгнення будинки сім’ї Косачів.

Про це повідомляють у Колодяжненському літературно-меморіальному музеї Лесі Українки.

Інший формат роботи Садиби Косачів започаткувала інтерактивна променад-вистава територією з п’ятьма театральними мініатюрами, що демонстрували найяскравіші та трагічні епізоди життя, творчості та літературного світу родини Косачів.

Дійство створено в рамках проєкту «Садиба Косачів - сучасний осередок культурних наративів і сенсів українського суспільства», що реалізується Волинським краєзнавчим музеєм за фінансової підтримки Українського культурного фонду і стартував також 12 липня. 

Виставу-променад «Садиба Косачів: то власне дома» створили та презентували гостям актори та режисерка театру ГаРмИдЕр. Герої часу зустрічали гостей експозиції в Колодяжному.

Як розповіла директорка музею Ольга Бойко, відкриття «Сірого» та «Білого» будинків відтерміновували через повномасштабне вторгнення.

«Ми почали евакуйовувати експонати та зберігати музейну колекцію. Ми добре розуміли, що заклади культури мають вести сьогодні той наратив з національної ідентичності народу. Саме з цієї причини вирішили хоч і війна, є великі ризики, але відкрити меморіальні будинки», — сказала директорка музею-садиби.

Доглядачка фондів музею Ірина Лукашик зазначила: з нагоди відкриття в садибі ексклюзивно експонуватимуть особисті речі Косачів, які на час повномасштабної війни передали до сховищ:

«Це є стрічка шовкова, її нам передала Ольга Сергіївна, вона була донькою Лесиної сестри Ізидори Косач-Борисової зі США. Це одна з найцінніших речей в нашому музеї. Є такі родинні запонки, є уральське намисто, яке належало родині».

Гостей музею пригощали «Лизаветиним борщем», який готували за автентичним рецептом Косачів, розказала доглядачка фондів музею Ірина Лукашик. Проводили екскурсії відремонтованими будиночками, у яких жила родина. На імпрезу до музею, з її слів, йшли цілими родинами.

Також 12 липня відбулися заходи фестивалю «Літо в садибі Косачів», приуроченого до 175-річчя від дня народження Олени Пчілки. В рамках події було погашено лімітований випуск поштових марок, які «Укрпошта» випустила на замовлення нашого Колодяжненського музею імені Лесі Українки. До поштового блоку входять марка, конверт, поштовий блок у буклеті з дев'ятьма фотографіями з історії життя Олени Пчілки. Випуск налічує лише 20 примірників.

Новини та корисна інформація – швидко, оперативно, доступно!​ Приєднуйтесь до нашого Телеграм-каналу  Волинь ЗМІ

Реклама Google

Telegram Channel