Курси НБУ $ 41.01 € 44.73
Влада знову зірвала візит Порошенка і депутатів «ЄС» у США – заява «Європейської Солідарності»

Волинь-нова

Влада знову зірвала візит Порошенка і депутатів «ЄС» у США – заява «Європейської Солідарності»

В той час, як увага всього світу прикута до драматичних подій у США, українська влада тишком-нишком заблокувала поїздку делегації «Європейської Солідарності» на чолі з Петром Порошенком на передвиборчий Республіканський національний конвент у Мілуокі, де вже завтра зберуться республіканці та представники понад п’ятидесятьох правоцентристських політичних сил з усього світу

Про наявність відповідного запрошення керівництво Верховної Ради було поінформоване кілька місяців тому – більше, ніж заздалегідь. Але воно так і не надало дозволу на виїзд, перелякано озираючись на Офіс Президента. Останній шанс виїхати сплив у неділю о 14.00.  

Проблема, звісно, не в тому, щоб розпакувати валізи.   

Ми завжди боролися за двопартійну підтримку в США і вважаємо, що влада із міркувань дріб’язкового політиканства зробила антидержавний крок. Замість того, щоб скористатися  нашими  зв’язками в обох політичних партіях США в інтересах України, вони заблокували візит і цим інтересам завдали шкоди.  Варто зазначити, що ми планували зустрічі і з представниками Демократичної партії – за окремою програмою.  

Втім, майбутнє американської підтримки України у найближчі роки значною мірою залежатиме в тому числі і від позиції республіканців, нашої партії-партнерки, яка вже має більшість у Палаті представників і претендує на Білий дім.  Менш за все ми хотіли би, щоби спровокований українською владою скандал вплинув на це майбутнє.  

Програма делегації «ЄС» у Мілуокі була насиченою, включно із участю у зустрічі делегації Міжнародного демократичного союзу з кандидатами на посади Президента (Трампом) та віце-президента США. Наша мета була єдина – посилити двопартійну підтримку України, мінімізувати вплив виборів на неї.

У Порошенка як пʼятого Президента України – успішний досвід роботи з Президентом Дональдом Трампом. Перші «Джавеліни», перші морські катери, початок перемовин про системи «Петріот» та гелікоптери «Апачі», «Декларація Помпео» про американську політику невизнання спроби анексії Криму – це далеко не повний список.

Замість того, щоб скористатися можливістю створення потенціалу для майбутньої підтримки нашої боротьби проти агресора, українська влада знову обирає шлях токсичності та конфлікту у відносинах з командою Трампа, як це вона зробила в 2020 році.

Слід також нагадати, що восени минулого року Банкова вже не випустила Порошенка на зустріч із республіканцями, чим втратила бодай якийсь шанс на швидше розблокування американської допомоги, на що потім ціною колосальних людських втрат прийшлося чекати ще півроку.    

І сьогодні влада робить чергову помилку, плюючи на парламентський плюралізм та європейські стандарти міжпарламентської дипломатії.

Це удар по внутрішній єдності, по-перше. Влада її бачить не як діалог, а як авторитарне самодурство.

А, по-друге, зрив візиту демонструє наявність вже системних проблем з демократією в Україні. Саме її збереження назване передумовою нашого вступу і до ЄС, і до НАТО в численних резолюціях цих організацій.  

Ця проблема постала давно. Ми стримували себе в оцінках. Спочатку щоби не нашкодити рішенню про початок переговорів про вступ до ЄС, потім – щоб не нашкодити позиціям України на саміті НАТО, що, на жаль, не завадило владі замість запрошення до членства отримати запрошення лише прогулятися мостом.

Настав час визнати всю глибину і серйозність проблем з демократією в Україні. Поки армія воює з росією назовні, є люди, які намагаються збудувати всередині України політичну систему за російським зразком. А в дечому її навіть випереджають. путін лише цього тижня підписав закон про заборону депутатам їхати за кордон без дозволу. У нас така норма діє вже кілька років! 

Проблеми з демократією мають прізвище. Боягузливе керівництво Верховної Ради поїздку Порошенка до США заблокувало за прямою вказівкою головного клерка президентської канцелярії, який вважає себе директором-розпорядником не лише парламенту, але і всієї країни, ймовірно, навіть Президента. 

Про ситуацію, що склалася, ми поінформуємо партнерів України в США, ЄС та НАТО, тому що тільки демократична країна може претендувати на членство в Європейському Союзі та Півнівчноатлантичному альянсі, на чому неодноразово наголошувалося в резолюціях цих поважних міжнародних інституцій, якими українська влада нехтує.   

Ще важливіше, ми посилимо діалог із суспільством щодо загроз демократії, щодо зловживань владою умовами воєнного стану для вирішення свої шкурних інтересів.  

Інакше негативні тенденції стануть незворотними, і метастази російського авторитаризму проростуть всередині України.  Ми цього не маємо допустити.

Європейська солідарність.

Реклама Google

Telegram Channel