Курси НБУ $ 41.01 € 44.73
На оновлення автопарку «швидкої» на Волині витратять понад 10 мільйонів гривень

Волинь-нова

На оновлення автопарку «швидкої» на Волині витратять понад 10 мільйонів гривень

Щоправда, фірма «Автоспецпром» вже декілька разів зривала терміни постачання техніки державним установам

Договір на придбання уклали 26 червня 2024 року.

Повідомляє Сила Правди

Обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф планував витратити 13,6 мільйона гривень на купівлю чотирьох нових «швидких» з відокремленим від водійської кабіни медичним салоном. 

Умовами закупівлі визначалося, що машини, крім водійського, повинні мати ще від чотирьох місць і вміщати хоча б одні ноші. Також автомобілі мають бути обладнані кисневим балоном, приладом відсмоктування, монітором тиску крові, портативним пульсоксиметром, глюкометром, дефібрилятор-монітором. Мати небулайзер, апарат для ШВЛ, капнограф та електрокардіограф з функцією дистанційної передачі ЕКГ.

Закупівлю провели у форматі запиту цінової пропозиції від постачальників. Участь у ній взяли два товариства: «Ксенко Авто Продакшин» зі столиці, а також «Автоспецпром» з Київської області. Обидві фірми займаються виробництвом медичних спецавтомобілів та обладнання до них. З дешевшою пропозицією у 10,8 мільйона гривень підряд отримав «Автоспецпром». Фірма зобов’язана поставити чотири «швидких» на базі Citroen Jumper типу С. За доданим до договору графіком, дві з автівок повинні надати вже до кінця липня, а ще дві – до 30 вересня.

ТОВ «Автоспецпром» на українському ринку більше 12 років. Під час пандемії коронавірусу підприємство активно забезпечувало медзаклади країни апаратами ШВЛ. Кінцевими бенефіціарами підприємства нині є Герман Фісталь, а також його родич Артем Фісталь.

У березні 2023 року поліція проводила на території «Автоспецпрому» слідчі дії у кримінальній справі щодо зловживання службовим становищем та заволодіння коштами. Справа стосувалася підрядів підприємства на постачання 815 автомобілів «швидкої допомоги» за 1,3 мільярда гривень для державного підприємства «Медичні закупівлі України».

Згідно з укладеними договорами, компанія мала продати автомобілі до кінця 2021 року. Кошти за ці машини «Автоспецпром» отримав авансом у повному обсязі і водночас довгий час не міг надати їх замовнику. На січень 2023 року, за даними поліції, були виконані поставки в повному обсязі лише за чотирма угодами – це 97 автомобілів, ще за сімома домовленостями терміни постачання продовжувалися, а сім договорів розірвали. Станом на травень 2024 року, «Автоспецпром» повинен був надати ще один автомобіль за контрактами 2021 року.

Нині у суді перебуває позов Офісу генпрокурора до «Автоспецпрому» про стягнення неустойки в сумі 13,5 мільйона гривень, який стосується одного з договорів.

У директора обласного центру екстреної медичної допомоги, Володимира Шмаля, поцікавилися, чи впевнений він, що цього разу постачальник вчасно виконає свої зобов’язання. Керівник волинської «швидкої» зазначив, за умовами передбачена післяплата, тому проблем не повинно бути.

«У нас розписано постачання цих чотирьох автомобілів на 12 місяців. Вони питали, чи можна швидше. Відповіли, що можна. І в нас просто уточнили, чи не буде затримки з розрахунками. Ми пообіцяли, що ні: як тільки автомобілі доставлять до нас, відразу згідно з актом прийняття відбудеться проплата», – розповів Володимир Шмаль.

Також керівник додав, що для належного оновлення автопарку «швидкої» на Волині, крім цих чотирьох, потрібно придбати ще 12 автомобілів.

Новини та корисна інформація – швидко, оперативно, доступно!​ Приєднуйтесь до нашого Телеграм-каналу  Волинь ЗМІ

Читайте також: Які традиційні страви та самобутні звичаї на Волині мають особливу культурну цінність

Реклама Google

Telegram Channel