Курси НБУ $ 41.33 € 45.55
На Волині жінки опановують стереотипно чоловічі професії

На одному з підприємств Нововолинська працюють жінки на деревообробних верстатах.

Фото: Суспільне Луцьк.

На Волині жінки опановують стереотипно чоловічі професії

73% серед безробітних на Волині — це жінки

За час повномасштабного вторгнення, коли чоловіків не вистачає на ринку праці, фахівці центру зайнятості орієнтують жінок на стереотипно чоловічі вакансії. Досвід такої перекваліфікації є на одному із деревообробних підприємств у Нововолинську.

Про це Суспільному розповіла директора Волинського обласного Центру зайнятості Алла Куцин.

З її слів, у 2024 році у порівнянні з 2023 роком збільшилась чисельність жінок, які працевлаштовувались за наступними професіями:

- слюсар з метало складальних робіт — на 80% жінки туди стали іти;

- верстатник деревообробних верстатів на 46%;

- оператор-заправник станцій також на 46% більше жінок;

- маляр на 35%;

- оператор верстатів з програмним керуванням на третину більше жінок;

- робітник з комплексного обслуговування і ремонту будинків – 17%;

- підсобний робітник на 13%,

також більше жінок стало працевлаштовуватись робітниками з комплексного обслуговування с\г виробництва, машиністками-кочегарами котельні, операторами лінії у виробництві харчової продукції і укладальницями.

На одному з підприємств Нововолинська працюють жінки, які опанували роботу на деревообробних верстатах, каже його директор Микола Карпенюк. Підприємство розпочало роботу у час повномасштабної війни — у 2023-му році. Підібрати персонал було важко, розповідає директор. В цеху 11 робітників, з яких двоє чоловіків — переселенці, та три жінки, що працюють на деревообробних верстатах.

Валентина Мацьоха два місяці навчалась у Рівненському центрі профтехосвіти, виробничу практику проходила на підприємстві.

«Чоловіків багато на війні, і мусово робити роботу і чоловічу. Нам не дають важкої роботи, ми не піднімаємо великих панелей. А нам дають легшу роботу», — говорить жінка.

До повномасштабного вторгнення працювала у вугільній промисловості інженером, каже Олена Гнатюк. Після скорочення, каже, перекваліфікувалася на верстатницю.

«Я 18 років пропрацювала у Волиньвугіллі, сиділа за комп’ютером, фізично не працювала, а тут спочатку було тяжко, бо ж цілий день на ногах. Але нічого, в мене не було відчуття, що це кардинально міняється життя. Мені тут подобається», — каже робітниця.

Директор підприємства Микола Карпенюк каже, що виробництво передбачає чоловічу працю, але в умовах повномасштабного вторгнення мусили підлаштовуватися, щоб на деяких посадах працювали жінки. Каже, що жіночою працею задоволений, вони зі всім справляються.

 

Новини та корисна інформація – швидко, оперативно, доступно!​ Приєднуйтесь до нашого Телеграм-каналу  Волинь ЗМІ

Читайте також: У музеї на Волині оновили будинки сім’ї Косачів та відтворили епізоди їхнього життя.

Реклама Google

Telegram Channel