Курси НБУ $ 41.26 € 44.98
Рекордна спека в Україні та Європі: синоптики дають пояснення

В період спеки уважніше слідкуйте за своїм самопочуттям.

Фото: ілюстративне/фейсбук.

Рекордна спека в Україні та Європі: синоптики дають пояснення

За даними Всесвітньої метеорологічної організації, синоптики фіксують небачену за всю історію спостережень температуру повітря, котра сягає понад 48 °C

Температури повітря в Україні та Європі останнім часом все частіше призводять до одного з найбільш небезпечних станів – теплового удару, який може стати причиною смерті. 

Про це інформує MedOboz.

За словами експертів, це лише початок, незабаром прогнозують нові рекорди коливання температур у Європі. Аномальну спеку дослідники цьогоріч пов’язують із природнім явищем Ель-Ніньо, що нагріває Тихий океан. 

Лише минулого року від спеки в Європі загинули 60 000 людей. 

Італія, Німеччина, Іспанія, Франція, Польща та України – за останні тижні червня саме ці країни переживають рекордну спеку. Експерти попереджають, що 48 °C – це не межа, а лише початок. Також спостерігається рекордна температура поверхні морів та вкрай низька протяжність морського льоду в Антарктиці. 

Всесвітня метеорологічна організація заявила, що перші кілька днів липня були найспекотнішими, за всю історію спостережень. Очікується, що глобальна температура продовжить підвищуватись, і незабаром ми будемо спостерігати нові рекорди. 

Потепління клімату дослідники пояснюють природним явищем Ель-Ніньо, яке впливає на кліматичні зміни, екологію, здоров’я людей, доступність води та їжі в глобальному масштабі. 

 Ель-Ніньо – явище, яке нагріває Тихий океан. Це феномен, в результаті якого екваторіальна частина Тихого океану стає теплішою за звичайну, приблизно на 3 °C. Зворотний процес, коли вона стає холоднішою на ту ж температуру, називається Ла-Нінья. 

Ці терміни перекладаються з іспанської як «хлопчик» та «дівчинка» відповідно. Ці явища відбуваються кожні 2-7 років, впливаючи на клімат у різних куточках Землі. 3 °C можуть здатися незначними, проте цієї зміни достатньо, щоб порушити погодні умови в глобальному масштабі. Не дивно, що спеку називають мовчазною вбивцею. Через неї в першу чергу страждають люди із серцево-судинними хворобами та нирковою недостатністю. 

Ще одне дослідження показало, у США спека вбиває більше американців, ніж будь-які інші погодні катастрофи, а кліматична криза робить ці екстремальні явища більш смертоносними. 

Захворювання, наприклад, сонячний удар, виникають, коли тіло не може належним чином охолоджуватися. Це може призвести до серйозного пошкодження мозку та інших життєво важливих органів.

На розвиток захворювань, пов’язаних із спекою, можуть впливати:

  • високий рівень вологості;
  • ожиріння, зайва вага;
  • зневоднення, гарячка; 
  • вживання фармакологічних препаратів;
  • хвороби серця, серцево-судинні патології, поганий кровообіг; 
  • психічні розлади;
  • сонячні опіки; 
  • вживання алкоголю. 

Симптоми сонячного удару: як швидко діяти? 

Сонячний або тепловий удар може виникнути через декілька годин після дії прямих сонячних променів. При цьому достатньо перебувати під прямим сонячним промінням в екстремальну спеку між 11-16 годинами навіть 10-15 хвилин. Часто людина може і не повʼязати свій стан із перегрівом. 

Спочатку виникає головний біль, може підвищуватися температура тіла, зʼявлятися нудота, блювота, судоми та розширюватися зіниці. Всі ці явища зумовлені небезпечним для життя явищем – набряком головного мозку. 

Якщо у вас або в когось, хто поруч, виникли такі симптоми, негайно зверніться до екстрених медичних служб. А поки медики в дорозі, зробіть наступні дії: 

  • покладіть постраждалого у положення із трохи піднятою головою й ногами та дайте велику кількість звичайної або мінеральної води;
  • зніміть верхній одяг, змочіть обличчя водою, накладаючи холодний компрес на лоб та шию; 
  • потерпілого також можна загорнути в мокре простирадло. 

 Як вберегтися від теплового удару?  

  • Пийте багато рідини. Пийте воду регулярно, навіть якщо не відчуваєте спраги. Уникайте алкогольних і кофеїнових напоїв, які можуть сприяти зневодненню. Вживайте також спортивні напої та мінеральну воду, щоб відновити електроліти, які втрачаються з потом.
  • Носіть легкий, світлий одяг з натуральних тканин, таких як бавовна. Одягайте капелюх або інший головний убір, щоб захистити голову від прямих сонячних променів. 
  • Уникайте активності на відкритому повітрі в найгарячіші години. Проводьте фізичні активності вранці або ввечері, коли температура нижча. Робіть регулярні перерви в тіні або прохолодному приміщенні, якщо ви змушені бути на відкритому повітрі.
  • Використовуйте захист від сонця. Наносьте сонцезахисний крем з високим фактором захисту SPF на відкриті ділянки шкіри та захищайте очі від ультрафіолетового випромінювання.
  • Створіть прохолодне середовище. Перебувайте в приміщеннях з кондиціонерами або вентиляторами. Використовуйте холодні компреси на зап'ястях, шиї та лобі, щоб охолодити тіло.
  • Дотримуйтеся здорового харчування. Вживайте легкі, знежирені страви. Уникайте важкої їжі, яка може сприяти перегріву тіла. Додайте у раціон фрукти та овочі, які містять багато води.
  • Будьте обережні з фізичними навантаженнями. Збільшуйте фізичні навантаження поступово, щоб організм адаптувався до спеки.

В період спеки уважніше слідкуйте за своїм самопочуттям. Якщо відчуваєте втому, запаморочення або інші симптоми перегріву, негайно зупиніться та відпочиньте. Будьте уважні до симптомів теплового удару, таких як головний біль, запаморочення, нудота, слабкість або судоми. Якщо відчуваєте симптоми теплового удару, негайно шукайте тінь, прохолоду, пийте воду і звертайтеся до лікаря. Дотримуючись цих порад, ви зможете значно знизити ризик теплового удару та безпечно насолоджуватися літом.  

Новини та корисна інформація – швидко, оперативно, доступно!​ Приєднуйтесь до нашого Телеграм-каналу  Волинь ЗМІ

Читайте також: На Волині 15-річний скутерист збив пішохода

Реклама Google

Telegram Channel