Курси НБУ $ 41.26 € 44.98
На Волині у власність держави хочуть повернути історичні культові споруди

64 об'єкти культурної спадщини національного значення використовують релігійні організації московського патріархату.

Фото: Ілюстративне.Фейсбук.

На Волині у власність держави хочуть повернути історичні культові споруди

Під час засідання тимчасової контрольної комісії депутати розглянули виконання рішень обласної ради щодо заборони діяльності церков московського патріархату на території області та питання про закінчення договору на безоплатне користування пам'ятками архітектури національного значення – комплексом Свято-Успенського собору у місті Володимир

За словами очільника департаменту культури, молоді та спорту Олександра Хвіщука, з 2019 року 182 релігійні організації змінили конфесійне підпорядкування із УПЦ до ПЦУ. Загалом в області зареєстровано 635 статутів релігійних громад Православної церкви України, в той час у єдності з московським патріархатом 507 організацій.

Про це повідомляє Волинська обласна рада.

Що ж до пам'яток архітектури і культури, якими користуються релігійні організації, то ситуація наступна: «64 об'єкти культурної спадщини національного значення використовують релігійні організації московського патріархату, 64 – ПЦУ, 14 – римо-католицька церква, 1 – іудейська релігійна громада», – зазначив Олександр Хвіщук.

Що ж стосується пам'ятки архітектури національного значення – комплексу Свято-Успенського собору у місті Володимир – то договір на користування ним у представників церкви московського патріархату закінчився 1 липня цього року. Того ж дня на території собору працювала ревізійна комісія, яка обстежила культові споруди для їх подальшого приймання від релігійної громади, проте акт прийманні-передачі відмовився підписувати настоятель релігійної громади, то ж зараз це питання розглядатиметься у суді.

«Вважаю, за доцільне опломбувати приміщення, і тільки після цього йти в суд, тому що це історична пам’ятка і власність держави», - зазначив депутат Андрій Бокоч.

Очільник тимчасової комісії Володимир Бондар зазначив, що на наступне засідання тимчасової контрольної комісії запросять представників правоохоронних органів, аби спільно вибудувати стратегію щодо повернення культових споруд у власність держави.

Новини та корисна інформація – швидко, оперативно, доступно!​ Приєднуйтесь до нашого Телеграм-каналу  Волинь ЗМІ

Читайте також: У місті на Волині «золоті» подружні пари поділились секретами щасливого сімейного життя.

Реклама Google

Telegram Channel