Курси НБУ $ 41.42 € 45.26
У місті на Волині підприємців навчали як досягти енергетичної незалежності

У виграшній позиції ті, хто повірив у сонячну енергію раніше.

Фото: Фейсбук.

У місті на Волині підприємців навчали як досягти енергетичної незалежності

Днями у приміщенні молодіжного центру міста Володимир відбувся діалоговий захід на тему «Сонячні панелі: Ваш крок до енергетичної незалежності»

Організував захід Володимирський фонд підтримки підприємництва «Бізнес-Центр», який продовжує тематичні зустрічі з місцевими підприємцями.

Про це інформують у Володимирській міській раді. 

Понад 30 учасників отримали інформацію про сонячні електростанції: їх типи, принцип роботи, складові комплексу, можливості придбання та обслуговування.

Роман Михальчук, директор компанії «SETech», поділився своїм досвідом роботи у сфері встановлення сонячних електростанцій та ознайомив учасників із загальними вимогами до облаштування таких станцій.

«Ще 20 років тому, коли у Європі сонячна генерація вже активно використовувалася, ми, українці, не вірили в таку енергетику. Сьогодні черги на встановлення СЕС сягають понад 2 місяці. У виграшній позиції ті, хто повірив у сонячну енергію раніше», –

зазначив Роман Михальчук. Найкращим варіантом для власного споживання в умовах відсутності електропостачання він назвав гібридну СЕС, яка дозволяє як споживати сонячну електроенергію, накопичувати її, так і скидати в мережу.

«Підхід до визначення потужності, модифікації, розташування сонячних електростанцій є індивідуальним, але в середньому вартість усього комплексу робіт та обладнання з розрахунку на 1 кВт потужності сьогодні коливається від 650 до 900 доларів. Є можливість облаштовувати як наземну сонячну станцію, так і дахову, або ж розглянути варіанти мобільної (на причепі) чи на балконах», – пояснив спікер.

Власним досвідом використання сонячної генерації в бізнесі поділився Олексій Миронюк, власник стоматологічного медичного центру. Підприємець розповів, що встановив СЕС на даху свого центру і вже за майже 2,5 місяця зекономив близько 50 тисяч гривень.

Пан Олексій розповів, що поруч із сонячними панелями важливо мати накопичувачі енергії – акумулятори, потужність яких можна збільшувати, додаючи їх до вже наявного комплексу. Це важливо, адже зараз, у літній період, комплекс генерує більше електроенергії, ніж споживає заклад, тобто вироблену понад потребу можна накопичувати в акумуляторах і у разі низької активності сонячних променів або ж вночі електрика буде використовуватися саме з акумульованих запасів.

«Зараз я впевнений, що під час навіть дуже складних маніпуляцій мої пацієнти в безпеці, бо процедури будуть завершені, навіть коли електрику вимкнуть», – підкреслив він.

На важливі питання щодо технічних та юридичних умов облаштування сонячних генеруючих комплексів та приєднання до загальних мереж відповідали Андрій Микитко, начальник служби обліку Володимирської філії ПрАТ «Волиньобленерго», та Павло Гаврилюк, заступник начальника Нововолинського територіального центру обслуговування клієнтів ТОВ «Волиньелектрозбут». Вони наголосили, що у разі встановлення сонячних панелей, які даватимуть змогу як споживати вироблену ними електроенергію, так і скидати її у загальну мережу, необхідно виготовити відповідний проєкт та забезпечити облік як власно спожитої електроенергії, так і тої, яку віддаватимете в мережу. Це пояснюється нормативними документами, які передбачають, що активний споживач може скидати в мережу лише конкретно визначену кількість електроенергії й не більше. І вартість такої електроенергії розраховуватиметься за механізмом «ціна на добу вперед».

Ольга Барабаш, директорка Володимир-Волинського відділення ПРИВАТБАНК, та Олег Козак, керуючий ТВБВ 10002/097 філії Волинського обласного управління АТ «Ощадбанк, ознайомили підприємців із кредитними лініями, які зараз розроблені в банках для сприяння бізнесу в облаштуванні енергогенеруючих установок.

Людмила Харлампович, викладачка спецпредметів електротехнічного напрямку та завідувачка кваліфікаційним центром Володимир-Волинського Центру професійної освіти, презентувала нову спеціальність «Майстер з монтажу та обслуговування систем відновлюваної енергетики». Вона підкреслила важливість підготовки фахівців для якісного обслуговування СЕС.

Організатори також підготували інформаційні матеріали, що допоможуть підприємцям зорієнтуватись та визначитись зі своїми подальшими кроками для досягнення енергетичної незалежності.

Новини та корисна інформація – швидко, оперативно, доступно!​ Приєднуйтесь до нашого Телеграм-каналу  Волинь ЗМІ

Читайте також: У громаді на Волині місцеву лікарню обладнають сонячними електростанціями.

Реклама Google

Telegram Channel