Курси НБУ $ 41.42 € 45.26
Як правильно зберігати продукти у період відключення світла

Під час відсутності електроенергії ваш холодильник зберігатиме їжу в безпеці до чотирьох годин.

Фото: Фейсбук.

Як правильно зберігати продукти у період відключення світла

Спеціалісти Держпродспоживслужби у Волинській області нагадують про важливість правильного зберігання харчових продуктів придатними, свіжими та безпечними до споживання влітку

В умовах повномасштабної війни та збройної агресії росії в Україні, через постійні обстріли енергетичної інфраструктури, тривають віялові та аварійні відключення електроенергії.

Про це пишуть на фейсбук-сторінці Головного управління Держпродспоживслужби у Волинській області.

Існує «Правило чотирьох годин» – американська служба безпеки та інспекції харчових продуктів (FSIS) зазначає, що під час відсутності електроенергії ваш холодильник зберігатиме їжу в безпеці до чотирьох годин. Після цього температура почне зростати вище безпечного режиму. Експерти FSIS радять не вживати швидкопсувні продукти такі як м’ясо, рибу, молоко, якщо вони зберігалися в неробочому холодильнику довше зазначених чотирьох годин. Звісно, в умовах регулярних відключень, не завжди вдається дотриматися цих правил, однак варто уважно перевіряти їжу перед вживанням, добре просмажити або проварити продукти.

Є група продуктів, які, за даними FSIS можна зберігати довше «безпечних» чотирьох годин. Серед них: тверді та плавлені сири, вершкове масло, свіжі (нерозрізані) фрукти та овочі, арахісове масло, спреди, джеми та варення, кекси, фруктові пироги, млинці, свіжі гриби, а також соуси, до складу яких не входять молочні продукти та яйця. Детальніше ознайомитися з переліком безпечних продуктів можна за посиланням:

Ось декілька порад, які допоможуть зберегти вашу їжу безпечною до вживання:

  • У холодильнику має бути температура +4 °С або нижче, у морозильній камері – не вище -4 °С.
  • У приміщенні, де розміщено холодильник, за можливості, зачиніть штори, опустіть ролети та жалюзі, аби його корпус та решта кімнати не нагрівалися під прямими сонячними променями.
  • Заморозьте контейнери з водою, щоби мати змогу зберегти температуру вашої їжі за температури 4° С або нижче, якщо вам доведеться виймати продукти з холодильника. За можливості придбайте сухий або блоковий лід.
  • Якщо вже електроенергію відключили, тримайте дверцята холодильника та морозильної камери закритими, адже в такому випадку продукти залишаються безпечними до 4 годин у холодильнику, 48 годин у повній морозилці, 24 годин у напівпорожній морозилці. Якщо електроенергія відключена більше ніж 4 години, помістіть лід до продуктів у холодильну камеру.
  • Ніколи не пробуйте їжу на смак, щоби перевірити її безпечність. Якщо маєте сумніви, викиньте її. Викидайте будь-яку їжу з незвичним запахом, кольором чи текстурою.
  • Перевіряйте температуру продуктів, що зберігаються в морозилці або в холодильнику з додатковим джерелом холоду. Ви можете безпечно повторно заморозити або приготувати заморожені продукти, які все ще містять льодові кристали або мають температуру 4 °С або нижче.

Також спробуйте заздалегідь підготуватися та зробити запас харчових продуктів, що не потребують особливих умов зберігання (хліб, печиво, бублики, консерви тощо). При цьому віддавайте перевагу харчовим продуктам з мінімальною кількістю солі (рекомендовано не більше 0,3 г солі на 100 г продукту) та цукрів (не більше 10 г на 100 г продукту).

Намагайтесь готувати страви у невеликій кількості, щоб не зберігати їх тривалий час.

Купуючи харчові продукти, надавайте перевагу тим, що найменше втрачають якість без холодильника.

Важливо дотримуватись гігієнічних вимог:

- мити руки після відвідування туалету, а також перед тим, як брати продукти чи готувати їжу;

- у разі відсутності води під час вимкнення світла, можна скористатись спиртовмісними санітайзерамидля рук або вологими серветками для рук;

- ретельно мити та дезинфікувати всі поверхні та кухонне приладдя, які використовуються для приготування їжі;

Також потрібно мити овочі й фрукти, особливо якщо їх вживати сирими.

Що робити після відновлення електроенергії?

- Перевірити температуру продуктів. Продукти, які зберігалися за температури вище 4 °C понад дві години, можуть бути небезпечними. Використовуйте термометр для вимірювання температури у місці зберігання їжі. Перезаморозитиабо приготувати можна ті продукти, які все ще містять льодові кристали або мають температуру до 4 °С.

- Огляньте продукти на наявність ознак псування. Запах, колір і текстура продуктів можуть вказувати на їхнє псування. Викидайте продукти, які мають сумнівний вигляд чи запах. Ніколи не пробуйте їжу на смак, щоби перевірити її безпечність.

- Дотримуйтесь принципу «якщо є сумніви – у смітник».

Якщо ви не впевнені в безпеці продукту, краще його викинути, ніж ризикувати здоровʼям.

- Готуйте менші порції.

Альтернативи холодильника:

- сумки-холодильники;

- термоси для їжі (його можна завчасно охолодити та скласти в нього необхідні продукти);

- льох або підвал;

- термічна обробка продуктів.

Новини та корисна інформація – швидко, оперативно, доступно!​ Приєднуйтесь до нашого Телеграм-каналу  Волинь ЗМІ

Читайте також: За 6 місяців у луцькому Центрі управління відходами зібрали понад 5 тонн скла (Фото).

Реклама Google

Telegram Channel