Курси НБУ $ 41.21 € 45.30
У селі на Волині знайшли прадавні слов'янські прикраси

Серед знайдених прикрас невеличка штампована трапецієподібна привіска, яка могла входити до набору амулетів.

Фото: Мирослава Мороз/фейсбук.

У селі на Волині знайшли прадавні слов'янські прикраси

З-поміж останніх надходжень в Ковельський історичний музей є три жіночі прикраси – амулети та їхні елементи, які передав луцький краєзнавець Геннадій Гулько

Артефакти знайдені на Волині біля с. Мельниця, що за 35 км від Ковеля. До Першої світової війни Мельниця мала статус містечка, і тут протягом століть проживали представники різних археологічних культур.

Про це на своїй фейсбук-сторінці пише головна зберігачка фондів Ковельського історичного музею Мирослава Мороз.

Серед знайдених прикрас невеличка штампована трапецієподібна привіска, яка могла входити до набору амулетів. Можна вважати, що походить з VI-VII ст., адже була знайдена разом із пальчатою фібулою.

Привіска виготовлена з латуні. Складається із пластини з гладкою поверхнею у формі трапеції товщиною 0.01 см. У верхній частині має наскрізний отвір, до якого за допомогою круглого вушка, прикріплений сегмент ланцюжка з перевитого дроту з петлями по обидва боки довжиною 3.5 см.

З подібних деталей виготовляли здебільшого скроневі і нашийні жіночі прикраси. Деякі привіски подекуди входили до наборів амулетів – оберегів або слугували самостійною оздобою.

Підвіска «Брязкальце» ( народна назва – «Шумовичок») давньоруського періоду.

Кулястої форми, з чотирьох боків розтягнутої у кутах із заокругленими гранями. У верхній частині розташоване заокруглене вушко для підвішування. Всередині кульки є маленький дзвіночок, який при коливанні виробу створює ефект легкого шуму. Нижня грань підвіски має прорізи і прикрашена рельєфними насічками у вигляді рисочок. Брязкальця, або як ще їх називають бубонці, також носили в складі намиста, але іноді прикріплювали до шийних гривнів, зрідка пришивали до головних уборів або вплітали у волосся на скронях. Використовували такі підвіски також в якості ґудзиків, пришивали або підвішували до поясів, іноді ними обшивали спідниці і рукави жіночої сукні. Найчастіше їх носили жінки, але іноді дзвіночки носили чоловіки. Існує думка, що вони слугували як оберіг від злих духів.

Перстень-печатка, ймовірно дитячий. Розміри кільця – 1.6*1.3 см, товщина – 0.03; щиток круглої форми з діаметром 1.4 см. Прикрашений стилізованим хрестом у вигляді чотирьохпелюсткової квітки, вписаної у коло, всередині якої та між пелюстками насічки-рисочки.

Новини та корисна інформація – швидко, оперативно, доступно!​ Приєднуйтесь до нашого Телеграм-каналу  Волинь ЗМІ

Читайте також: На Прикарпатті монах вигнав з церкви двох жінок, які прийшли помолитися за зниклого на війні родича

Реклама Google

Telegram Channel