Курси НБУ $ 41.42 € 45.26
Корупціонерам в Україні дозволять відкупитися: за які суми проголосували нардепи

«Ти нардеп чи міністр і тебе взяли на хабарі? Не проблема! Заплатив штраф, компенсував збитки – все: гуляй-веселись.»

Фото ілюстративне / facebook.com.

Корупціонерам в Україні дозволять відкупитися: за які суми проголосували нардепи

В Україні підтримали законопроєкт, який дозволить підозрюваним у корупційних злочинах відкупитися від покарання, сплативши штраф

Розміри відшкодування варіюються від 204 тис. до 204 млн гривень залежно від тяжкості злочину. В першому читанні за це проголосував 231 депутат.

Про це повідомив народний депутат Ярослав Железняк («Голос»), пише Oboz.ua.

Законопроєкт передбачає запровадження альтернативних способів вирішення кримінально-правових конфліктів для корупційних злочинів. Зокрема, підозрювані та обвинувачені зможуть сплатити визначені суми коштів залежно від тяжкості злочину, щоб уникнути кримінального покарання. Розміри відшкодувань встановлені на наступному рівні:

  • 204 тисячі до 2,04 мільйона гривень – у разі вчинення кримінального проступку;
  • 2,057 мільйона до 20,4 мільйона гривень – у разі вчинення нетяжкого злочину;
  • 20,417 мільйона до 102 мільйонів гривень – у разі вчинення тяжкого злочину;
  • 102 мільйони до 204 мільйонів гривень – у разі вчинення особливо тяжкого злочину.

Через критику законопроєкту депутати почали виправдовуватися за своє голосування. Наприклад, депутат Дмитро Гурін («Слуга народа») заявив, що помилився, і пообіцяв в другому читанні проголосувати проти.

«Я проголосував за 11340, який дає можливість корупціонерам уникати кримінальних справ. Мій голос не був вирішальним, але це геть неважливо. Я тупо помилився, який сором, вперше таке, пробачте. Це перше читання, в другому голосую червоною», – написав Гурін.

Інший депутат, Роман Грищук («Слуга народа»), пообіцяв внести правки до другого читання. Щоб залишити тільки ті норми які потрібні для євроінтеграції.

«Був один з тих, хто підтримав законопроєкт в першому читанні. До другого подаватиму правки, щоб прибрати всі ризики і залишити тільки ті норми, які потрібні для євроінтеграції», – наголосив Грищук.

Голова правління Центру протидії корупції (ЦПК) Віталій Шабунін також прокоментував ситуацію. «Ти нардеп чи міністр і тебе взяли на хабарі? Не проблема! Заплатив штраф, компенсував збитки – все: гуляй-веселись. Ніякої тобі тюрми (навіть конфіскація буде опцією)... Вкрав мільярд, взяли на чергових 100 млн, компенсував їх, заплатив ще 200 млн штрафу і живи-насолоджуйся на «зароблених» 700 млн», – наголосив Шабунін.

Антикорупційний комітет, Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП) і Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) висловили серйозні застереження щодо цього законопроєкту. На їхню думку, такий підхід створює корупціогенний фактор, який дозволить корупціонерам уникати відповідальності, просто сплативши штрафи або відшкодувавши збитки.

Новини та корисна інформація – швидко, оперативно, доступно!​ Приєднуйтесь до нашого Телеграм-каналу  Волинь ЗМІ

Читайте також: Арештували майно довіреної особи Януковича на понад 1 мільярд гривень (Фото).

Реклама Google

Telegram Channel