Курси НБУ $ 41.49 € 45.19
Про безпеку подбати самим?..

З вигляду – красива рослина, а насправді краса ця – підступна.

Фото із сайту ukr.media.

Про безпеку подбати самим?..

Про шкоду й небезпеку такої рослини–агресорки  як борщівник Сосновського (на фото) й про необхідність боротьби з ним писали вже не раз. Однак, він і досі щедро «прикрашає» наші дороги. Особливо його багато на Володимирщині

На запит одного з депутатів Володимирської районної  ради, територіальні громади району прозвітували про боротьбу з цією агресивною культурою, яка при найменшому до неї дотику спричиняє опіки шкіри.

Володимирська міська рада зазначила, що в Програмі благоустрою їхньої громади  на 2022–2024 роки розроблені й затверджені заходи щодо локалізації та ліквідації осередків борщівника. Комунальники обробляють його площі реагентом на початку вегетаційного періоду та обкошують їх в період цвітіння.

У разі виявлення вогнища борщівника Сосновського, подібні заходи проводять за керівництва Локачинської селищної ради працівники їхнього ВУЖКГ.

Однак у них нема достатньо можливостей і коштів для того, аби повною мірою боротися з цим злом – борщівником. 

На черговому засіданні Іваничівської селищної ради мають бути внесені зміни до  Правил благоустрою їхньої громади, згідно з якими передбачені заходи щодо локалізації і ліквідації цієї рослини.

Систематично обкошують узбіччя доріг, де росте борщівник, у селах Оваднівської громади. Також там частково здійснюють обробку хімічними препаратами.

Затурцівська сільська рада повідомила, що час від часу вони проводять роботу в цьому напрямку. Однак у них нема достатньо можливостей і коштів,  аби повною мірою боротися з цим злом.

Не краща ситуація і на території Зимнівської сільської ради, і кажуть, що її взято під контроль.Там проводять роз’яснювальну роботу із землевласниками та землекористувачами щодо ліквідації цієї отруйної рослини. Про небезпеку зустрічі з нею інформують також через соцмережі, а в період навчального року – в закладах освіти. Та чи ефективна така діяльність?

Судячи з реальної ситуації – ні. Бо ця рослина, яка може принести біду, особливо дітям, найбільш привільно себе почуває якраз на трасі, в районі міста Володимира і села Зимне. Як у тій відомій приказці: «Поки грім не вдарить…».

Роксолана ВИШНЕВИЧ.

Telegram Channel