Курси НБУ $ 41.49 € 45.19
Порошенко пояснив владі, що треба терміново зробити, щоб люди змогли пережити важку зиму

Петро Порошенко.

Фото Європейська солідарність.

Порошенко пояснив владі, що треба терміново зробити, щоб люди змогли пережити важку зиму

Підвищення акцизів на пальне не має нічого спільного зі вступними зобов’язаннями України перед Євросоюзом – про це сказав у відеозверненні Петро Порошенко

Він зазначив, що це рішення спричинить зростання інфляції і зниження рівня життя людей, які й так потерпають через війну та енергетичну кризу.

За словами Порошенка, влада має негайно забезпечити людям і громадам можливість диверсифікувати джерела енергії.

«Звичний для сучасної України пейзаж: гуркіт генератора, сморід і дуже, дуже дороге пальне, яке забезпечує електроживлення всієї України. Ми попереджали, що так буде. І в березні казали про те, що підвищення акцизів не має нічого спільного з ЄС і з нашими зобов’язаннями про вступ», – сказав Порошенко.

«За п’ять років вони планують підняти ціни на пальне від 70 до 130%, в середньому в два рази. Ціни на пальне – це ціни на хліб, це ціни на воду, це ціни на існування людини. Це податок, якого не уникнути. Інфляція. Це те, що робить людей біднішими», – констатує Порошенко.

«Що ж робити з енергетикою? Треба завезти в Україну величезну кількість акумуляторів, інверторів, сонячних батарей, когенераційних станцій, вітроелектростанцій, всього необхідного обладнання і забезпечити через бюджетне кредитування, щоб кожне ОСББ мало можливість прийти, отримати це обладнання. Встановити на даху сонячні панелі, акумулятори, заживити ліфти, заживити електроенергією воду, заживити відведення і зв’язок. Це ще можна встигнути зробити», – вважає Порошенко.

«Влада має передати ресурс суб’єктам місцевого самоврядування. Суб’єкти місцевого самоврядування зв’язуються з ОСББ, встановлюють обладнання і за 5-6-7-8 років ОСББ повернуть вартість цього обладнання, яке зараз приїде в Україну. І бюджетних коштів для цього не потрібно, бо лише сьогодні Європейський банк виділив нам 100 мільйонів, а загалом європейські країни для стабілізації ситуації в енергетиці виділяють мільярди доларів, євро», – констатує Порошенко.

Він також вважає шкідливою ідею витрачати гроші на добудову атомних енергоблоків за російською технологією. Натомість є сенс розгорнути балансуючі потужності в європейських країнах поблизу кордонів України.

«Треба робити децентралізацію енергетичну, ставити когенераційні станції на кожному мікрорайоні, в кожному кварталі. Ставити балансуючі теплові електростанції, негайно провести переговори з Польщею, з Румунією. Прямо на кордоні з Україною побудувати балансуючі теплові електростанції. Дати можливість, щоб там працювали українські енергетики, українське вугілля і щоб ми мали необмежений доступ балансуючих потужностей для енергетики», – вважає Порошенко.

Реклама Google

Telegram Channel