Курси НБУ $ 41.49 € 45.19
Під прикриттям РЕБ «Ай-Петрі»: Порошенко показав, як арта нищить окупантів в районі Марʼїнки

Переможемо.

Фото Європейська солідарність.

Під прикриттям РЕБ «Ай-Петрі»: Порошенко показав, як арта нищить окупантів в районі Марʼїнки

«Увага, розрахунок, звести! За кожну українську сльозину, за кожен зруйнований будинок, за кожну загублену душу, за кожну понівечену долю – гармата, вогонь!» – з такими словами відправляють ворогам «вбивчі побажання» наші артилеристи

Петро Порошенко поширив у соцмережах унікальне відео з Марʼїнського напрямку, де арта знищує окупантів. Наші бійці тут працюють під прикриттям РЕБ «Ай-Петрі». 

«По-перше, це просто красиво. Люблю дивитися, як працюють «боги війни». Особливо коли їх на Мар’їнському напрямку прикриває наш «Ай-Петрі». По-друге, нечасто так близько побачиш роботу легендарної М-777. Кілька виходів — і прощавай російська техніка», – написав Порошенко. 

«Хочу, щоби ви познайомилися з цими нереально крутими воїнами. «Смузі» має європейський диплом про вищу освіту. Повномасштабна війна застала його у Західній Європі, де він уже жив кілька років, мав гарну роботу і море під боком. Він проміняв одну спеку на іншу. Тільки тепер його спека — щоденні штурми росіян і майже безперервна робота на американській гаубиці. «Тор» із війною стикнувся ще у 2014-му в Криму. Він служив на легендарному Бельбеку у Севастополі. Зараз він — головний сержант артдивізіону на Донеччині. І щодня із задоволенням вражає ворожі цілі», – розповів п’ятий Президент. 

 

 «Ворог пре – і пре великими колонами. Буває 38 одиниць техніки, буває десять. Буває, що приїжджають бетери, прямо біля наших траншей висаджують піхоту – і вони йдуть в наступ. На цьому напрямку «сімки» себе дуже добре показали», – розповідає боєць з позивним «Смузі». 

 

 «Ви знаходитеся на вогневій позиції артилерійської бригади. Як бачите, це закрита вогнева позиція. Американська гаубиця М 777, яка виконує різні задачі на Марʼїнському напрямку», – говорить військовий з позивним «Тор». 

«Піхоту ми криємо касетами, це маленькі бомбочки, які падають з неба. Піхота вже тоді ховається і не проводить наступальні дії. Ми маємо осколкові снаряди, які вражають техніку противника, легкоброньовану, броньовану. Також маємо снаряди, які дозволяють нищити ворога на відстані – це гаубиці «Мста», «Гіацинт» та інші САУ, які є у супротивника», – пояснює артилерист. 

 

 «Я з 9 квітня 2022 року на війні. Тоді не було так багато БПЛА, не були розвинуті FPV, «Ланцети». Перший «Ланцет» ми зустріли в 22-му році вже під Бахмутом. Один з «Ланцетів» протаранив нашу САУ, і тоді, на жаль, в нас були загиблі і поранені», – розповідає артилерист. 

 

 «Якщо йдуть дуже інтенсивні бої, хлопці майже не сплять, тому що відбивають штурми. Інтенсивність на цьому напрямку останнім часом дуже велика», – говорить «Смузі». 

«Найбільшим ворогом на даний момент є БПЛА. Не артилерія противника. Чому БПЛА? Вони можуть застосовуватися як камікадзе, так само вони можуть і коригувати, здійснюють керований вогонь по нашим системам. Те, що ми маємо «Ай-Петрі СВ», завдяки цим засобам ми можемо знати, що над нами висить «пташка», наш командир передає інформацію на звʼязок РЕБ, включаються станції потуги – і БПЛА противника пропадає», – говорить військовий. 

 

 «Коли «Ай-Петрі» почали працювати на нашому напрямку, все стало простіше. Бо штурми проходять вночі, під самий світанок. Ми вистрілюємо БК, нам потрібен підвоз, чи щось під час обстрілу було пошкоджено. Старлінк, антени до рацій. І це потрібно робити вдень. З цими системами ми можемо бути в безпеці під час переміщень. Тому що вони глушать всі сигнали, які є в небі», – говорить «Смузі». 

 

 «Ми можемо більш спокійно почувати себе як артилеристи. За це дуже дякую всім розробникам, приємно, що за нас переживають», – додає «Тор». 

Порошенко у листопаді минулого року повідомив, що інвестував у розробку новітньої системи РЕБ 150 млн грн. Наразі сума інвестицій сягнула 200 млн грн, два десятки комплексів вже працюють на фронті. Одними з перших їх отримали артилеристи. За словами пʼятого Президента, умови сучасної війни вимагають технологічних рішень, а кожна установка радіо-електронної боротьби рятує життя українських воїнів, техніку та зброю, якої вкрай не вистачає на передовій. 

 

 «Це не тільки і не стільки РЕБ. Це вже кібербезпека, яка має унікальні властивості, розроблена фахівцями нашої команди – програмістами, інженерами. Ми налагодили вже серійне виробництво. Ми за цей дуже короткий термін пройшли усі види випробувань і поставили його на озброєння», – сказав Порошенко.

«Моя мрія, щоб уся смуга оброни була під надійним прикриттям кіберзахисту, ефективним для протидії всім системам безпілотних літальних апаратів», – говорить п’ятий Президент.

Він також пояснив, чому ухвалив рішення інвестувати в цю розробку. «У мене не було іншого виходу, бо нічого подібного я серед усіх розробок не бачив. Я вкладав в науково-дослідну розробку тоді, коли ми ще не мали жодної моделі, яка б ефективно працювала. Але я вірю в нашу команду, вірю в програмістів, вірю в інженерів. І вірю в унікальну майстерність тих екіпажів, які зараз застосовують цей кіберзахист безпосередньо на смузі зіткнення», – говорить Порошенко.

Реклама Google

Telegram Channel