Курси НБУ $ 41.49 € 45.19
Зеленський про втрати України у війні: «Зміни – не в позитивний бік» (Відео)

«Я б сказав, що путін – прагматичний убивця».

Фото із сайту bbc.com.

Зеленський про втрати України у війні: «Зміни – не в позитивний бік» (Відео)

Але не може назвати кількість втрат України, щоб росіяни не знали всю інформацію

Президент України Володимир Зеленський прокоментував втрати України у війні з російськими окупантами.

Відповідаючи в інтерв'ю BBC на питання, чи знає він втрати України у війні станом на зараз, Зеленський заявив: «Я знаю, скільки зараз. Я знаю, скільки людей ми втрачаємо кожного дня. Для мене це дуже болюче питання і дуже важливе. І я кожного дня, на жаль, бачу ці зміни, і вони не в позитивну сторону. Менше не стає, так».

Президент України додав, що не може назвати кількість втрат України, щоб росіяни не знали всю інформацію.

Зеленський наголосив, що втрати необхідно максимально мінімізувати, наголосивши, що в України та росії значно відрізняється співвідношення вбитих і поранених.

«Якщо у нас один вбитий на шість-вісім поранених, то у них кожен третій, кожен другий. Це говорить про те, що вони не борються за виживання своєї людини, вони залишають його на полі бою», – пояснив Президент України.

Він також сказав, що не може відповісти на питання про те, як довго Україна може продовжувати зазнавати таких значних втрат.

«Це залежить передусім від морального духу військових, це залежить від морального духу народу, який працює, щоб у військових були зарплати, це залежить від єдності між військовими і цивільними в Україні, і це залежить від єдності Заходу. Тобто це велике об'єднання, і ми мижемо боротись до перемоги, але якщо тільки всі ці елементи будуть працювати. І тому саме на це треба дивитись, це головні фактори», – пояснив Зеленський.

Нагадаємо, що 25 лютого 2024 року під час пресконференції у Києві Зеленський вперше озвучив втрати України у війні. За його словами, на той момент 31 тисяча українських військових загинули за час війни. 

Водночас глава держави тоді відмовився називати кількість поранених українських захисників, оскільки ця інформація може допомогти ворогу прорахувати ситуацію на полі бою. Він зазначив, що названа цифра також не включає зниклих безвісти.

Реклама Google

Під час нинішнього інтерв'ю BBC 21 липня Президент України назвав путіна не дуже розумним і безжальним убивцею.

«Це дуже примітивно – чіплятися (за владу. – Ред.) усім, чим ти можеш. Він (путін. – Ред.) чіпляється кількістю закатованих людей в Україні, а до цього була Чечня, а після була Грузія, Абхазія і багато різних конфліктів (…) Масові вбивства, тортури заради того, щоб триматися при владі», – наголосив Зеленський.

За словами президента України, хоча диктатор путін своїми руками безпосередньо нічого не робить, а віддає накази підлеглим, це не звільняє його від відповідальності.

«Ми говоримо про вбивць. Вони різні. Є масові вбивці, є ті, хто емоційні. А є дуже прагматичні. Я б сказав, що путін – прагматичний убивця. Тобто він віддає накази. Він власноруч нічого не виконує, але це не звільняє його від відповідальності. (…) Навіть якщо ти хочеш утримати свою владу, треба навчитися робити це без жертв. І тому я не вважаю, що він дуже розумний. Він – безжалісний. А не дуже розумний і безжалісний – це ще небезпечніше. Тому я вважаю його небезпечним», – підсумував Зеленський.

... На питання, чи може він дійти до точки, коли потрібно буде передати повноваження комусь іншому, Зеленський відповів ствердно, але додав, що це станеться «після війни».

Президент також підкреслив, що потрібно закінчити війну й покінчити з правителем рф володимиром путіним.

«Ми маємо завершити її (війну. – Ред.) й маємо покінчити з ним, це дуже важливо для нашого народу і нашої держави», – сказав він. На уточнююче питання, чи говорить він про путіна, Зеленський відповів: «Так».

Читайте також: На окупованих територіях росіяни викопують... труни загиблих українських воїнів.

Telegram Channel