Курси НБУ $ 41.49 € 45.19
Гострі кишкові інфекції: як на Волині спека вплинула на захворюваність

Найпоширеніші симптоми гострих кишкових інфекцій — слабкість, підвищення температури, біль у животі, блювота і діарея.

Волинь-нова

Гострі кишкові інфекції: як на Волині спека вплинула на захворюваність

Реєструються спорадичні випадки не пов’язані між собою

Про це повідомляє ДУ «Волинський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ».

«За даними оперативної інформації рівень захворюваності гострими кишковими інфекціями за період липня в області відповідає багаторічним сезонним показникам. Епідемічна ситуація стабільна. Зокрема, в м. Луцьку протягом останніх тижнів росту захворюваності не спостерігається, реєструються спорадичні випадки не пов’язані між собою. Рівень захворювань є характерним для даної пори року, спалахів не зареєстровано. Під час епідеміологічного розслідування встановлено, що основними факторами захворювань є недотримання особистої гігієни, вживання молочних продуктів без термічної обробки, не митих фруктів, ягід, кавунів.

Найпоширеніші симптоми гострих кишкових інфекцій — слабкість, підвищення температури, біль у животі, блювота і діарея. За перших симптомів негайно звертайтеся до лікаря!», - йдеться у повідомленні.

Для профілактики гострих кишкових інфекцій необхідно:

• дотримуватися правил особистої гігієни;

• ретельно мити руки з милом перед вживанням їжі, після повернення з вулиці та після кожного відвідування вбиральні;

• мити та тримати у чистоті всі поверхні та кухонні прилади, що використовуються для приготування їжі;

• користуватися індивідуальним посудом;

• запобігати проникненню комах та тварин до приміщень, де відбувається приготування їжі та зберігаються продукти харчування;

• регулярно мити та обдавати окропом дитячий посуд та іграшки;

• окремо готувати і зберігати сирі та готові до вживання харчові продукти (сире м'ясо, птицю, рибу, овочі, фрукти тощо);

• для обробки сирих продуктів використовувати окремі кухонні прилади (ножі, обробні дошки, посуд тощо);

• добре прожарювати або проварювати продукти, особливо м'ясо, птицю, яйця і рибу;

• дотримуватись відповідного температурного режиму при зберіганні харчових продуктів (не залишати приготовлені харчові продукти при кімнатній температурі більш ніж на 2 години);

• використовувати безпечну воду, не пити воду з неперевірених джерел;

• вживати бутильовану воду, у разі неможливості придбання бутильованої води використовувати охолоджену кип’ячену воду;

• використовувати продукти харчування, оброблені з метою підвищення їх безпеки, наприклад пастеризоване молоко;

• мити та обдавати окропом фрукти і овочі, особливо у разі споживання їх у сирому вигляді;

• не вживати продукти з вичерпаним терміном придатності, використовувати для приготування їжі тільки свіжі харчові продукти;

• при транспортуванні і зберіганні харчових продуктів використовувати чисту упаковку (поліетилен, контейнери для харчових продуктів);

• не купувати продукти харчування у випадкових осіб, або в місцях несанкціонованої торгівлі;

• не давати маленьким дітям некип'ячене розливне молоко, сирі яйця;

• купатися у чистих водоймах і обирати лише офіційно відкриті для відпочинку;

• не купатися в непроточних водоймах, у місцях несанкціонованих пляжів, уникати заковтування води під час купання;

• уникати контактів з особами, які мають ознаки інфекційного захворювання.

Реклама Google

Telegram Channel