Курси НБУ $ 41.34 € 45.00
Як доглядати за котиком після кастрації

Фото: bioelite.com.ua.

Як доглядати за котиком після кастрації

Кастрація ー операція, яку проводять домашньому котові, щоб позбутися його агресивної поведінки та проявів статевої охоти. Після цієї процедури тварина стає більш спокійною та стриманою, проте потребує догляду й спеціального харчування.

У кастрованих котів знижений ризик небезпечних захворювань статевих органів, проте є велика ймовірність «нажити» інші. Якщо на вашу тваринку чекає операція, відвідайте магазин зоотоварів BioElite, щоб заздалегідь придбати все необхідне для правильного догляду.

Особливості догляду за кастрованою твариною

Якщо його ігнорувати, можна зіткнутися із серйозними проблемами. Зокрема, рання кастрація ー причина гормонального дисбалансу, а також звуження сечовипускального каналу, через що збільшується ризик сечокам’яної хвороби. Саме у кастрованих котів, як правило, дуже швидко утворюються фосфатні камені.

Проведені дослідження підтверджують, що операція впливає також на вагу вашого улюбленця. Котик набирає її швидше, ніж раніше, тому може захворіти на ожиріння, до цього схильні також кішечки після стерилізації. У результаті також можуть розвинутися цукровий діабет, захворювання суглобів, печінки або інших органів.

Догляд після операції

Дія наркозу проходить за 7–14 годин, на цей час у тварини порушена координація рухів. Тому лежанку або підстилку потрібно покласти у безпечному й тихому місці. Не завадить укрити пухнастика ковдрою, адже попервах він може відчувати легкий озноб. Коли тваринка прокинулася, їй дають попити води.   

Рекомендації щодо годування дасть ветеринар відповідно до використаної анестезії. Буває, що першу добу після хірургічного втручання домашні улюбленці відмовляються від їжі. Для перших разів краще вибрати вологий корм або сухий, попередньо розмочений у воді. Щоб уникнути інфікування рани, приберіть наповнювач із лотка ー замість нього краще використовувати спеціальну пелюшку.

Як годувати кота після кастрації

У результаті операції тварини стають більш спокійними та ледачими, їхня метаболічна активність знижується приблизно на 25%. Саме тому енергетичні потреби у котів після кастрації складають приблизно 80% від таких самих у звичайних. Якщо не враховувати цей момент, із часом доведеться зіткнутися з ожирінням.

Перше, що варто зробити, ー перейти на новий корм спеціально для кастрованих котів. Ключові вимоги до готового раціону такі:

  • зменшена кількість жиру;
  • більше клітковини для тамування голоду без зайвих калорій;
  • підтримка нормальної роботи нирок;
  • стабільне функціонування сечовидільної системи;
  • наявність кислоти DL-метіоніну для регулювання кислотності сечі.

Готовий корм обов’язково має бути низькокалорійним, щоб тварина не набирала зайву вагу. Давати його потрібно вранці та ввечері, суворо дотримуючись розміру порцій, вказаного виробником.

Догляд за котиком після кастрації не складний, проте необхідний для нормального самопочуття та здоров’я вашого улюбленця. Після операції потрібно перейти на спеціалізований раціон, щоб уникнути набору ваги й серйозних захворювань.

Реклама Google

Telegram Channel