Курси НБУ $ 41.23 € 44.77
Не лише економлять, а й заробляють

Ще кілька років тому сонячні електростанції у селах сприймалися як справжня фантастика

Фото сайту Литовезька територіальна громада

Не лише економлять, а й заробляють

З 1 липня 2024 року Центр надання адміністративних послуг у селі Литовеж та Литовезька амбулаторія загальної практики сімейної медицини Володимирського району  продають електроенергію, вироблену на своїх дахових сонячних електростанціях. 

Як уже повідомляли, у квітні цього року за сприяння голови комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Верховної Ради України, уродженця Литовежа Андрія Геруса, у Литовезькій громаді запустили сонячні електростанції потужністю 20 кВт кожна.

Тепер у години, коли сонячні електростанції виробляють електроенергії більше, ніж установи споживають, її надлишок продається в енергомережу. 

Статус активного споживача електроенергії став можливим завдяки прийнятому торік у червні Закону щодо відновлення та зеленої трансформації енергетичної системи України. 

За перший рік роботи ЦНАП та амбулаторія мають намір продати в мережу 42 тис кВт ∙ год, що складе близько 126 тис гривень доходу, який можна буде витратити на потреби громади, зазначила на своїй сторінці у Фейсбуці голова територіальної громади Олена Касянчук. 

Вона також подякувала постачальнику ТОВ «Волиньелектрозбут» та «Волиньобленерго» за підтримку ініціативи громади, а також уродженцю їхнього села, народному депутату Андрію Герусу.

Важливим є те, що сонячні електростанції суттєво заощаджуватимуть бюджетні  громади, адже тепер споживають значно менше електроенергії з мережі. Якщо справи так будуть просуватися й далі, то, за підрахунками очільниці громади, за 25-річний період експлуатації СЕС очікувана економія зі сплати за електроенергію складе близько восьми мільйонів гривень.

Роксолана ВИШНЕВИЧ

Читайте також: На дахах волинських медзакладів встановлять сонячні електростанції

Реклама Google

Telegram Channel