Курси НБУ $ 41.23 € 44.77
У свої 100 років волинянка читає газети, годує курей і вручну пере одяг (Відео)

Бабуся пам’ятає усі події, досі працює і любить жартувати.

Фото: Суспільне Луцьк.

У свої 100 років волинянка читає газети, годує курей і вручну пере одяг (Відео)

У липні довгожителька села Городище на Волині Меланія Шнит відсвяткувала 100-ий День народження

Жінка має чотирьох дітей, вісім онуків, 17 правнуків і шість праправнуків.

Суспільному бабуся розповіла: пам’ятає усі події, досі працює і любить жартувати. У свої 100 років читає газети, годує курей і вручну пере одяг.

Усе життя Меланія Шнит прожила на Волині: жила в сусідньому селі Клубочин, потім в Городищі, а коли помер її чоловік та син, переїхала в дім до онуки Наталі.

«Мене з пологового привезли в цю хату і бабця тут бігала мене гляділа. А тепер бабуся зі мною доживає», — говорить онука.

Довгожителька розповіла: одружилася у 1947 році. Мала п'ятьох дітей, але одне маля померло. Жінка пригадує, що родина завжди жила бідно, жінка працювала у місцевому колгоспі. Марія Шнит пережила Другу світову війну, важкі повоєнні роки, працювала в колгоспі, ткала, пряла, вишивала і тримала велике господарство, щоб прогодувати дітей.

Жінка тримає господарство і зараз. Разом з онукою та її чоловіком вирощує городину та доглядає худобу: свиней, корову і птаство.

«Поки здужала, то трошки більше по господарству помагала. А зараз — часник, вишню де яку в руках виколупати... А колись спіднє, рушники, спальне, одежу — все своїми руками робила. Скільки того життя? Чи рік, чи день чи два. Дякую Богу за усі прожиті літа», — говорить пенсіонерка.

«Колись і грошей, і одягу не було, і харчів не було, бідували ... Сьогодні люди живуть. Аби Господь давав здоров'я, щоб цієї війни не було, що молоді усі сохранилися», - каже Меланія Костянтинівна. 

Про війну в Україні бабуся читає в газетах і молиться, щоб швидше була наша Перемога. Із юних літ знає, яка це була біда. Жінка пам'ятає, трагедію в Клубочині, коли у 42-му гітлерівські війська розстріляли 137 жителів села, дітей, жінок, чоловіків. 

Брати і сестра Меланії Костянтинівни також прожили до літнього віку. З її слів онуки Наталії, їх секрет довголіття — постійна праця і добрий характер.

Новини та корисна інформація – швидко, оперативно, доступно!​ Приєднуйтесь до нашого Телеграм-каналу  Волинь ЗМІ

Читайте також: Для надання послуг у віддалених селах: громада на Волині отримала «офіс у валізі».

Реклама Google

Telegram Channel