Курси НБУ $ 41.23 € 44.77
У волинському селі, на малій батьківщині Лесі Українки, не хочуть вулиці на честь її сестри

Так знищують не лише памʼять про минуле, але й можливості розвитку у майбутньому.

Фото: Фейсбук.

У волинському селі, на малій батьківщині Лесі Українки, не хочуть вулиці на честь її сестри

У Колодяжному місцева влада не хоче перейменувати вулицю Смірнова на честь сестри Лесі Українки – Ізидори Косач

Дописи про таке рішення з'явилися на фейсбук-сторінках українських дослідників та істориків.

«Колодяжне відмовляється від Ізидори Косач?» – написала співробітниця Українського інституту національної пам’яті, науковиця Леся Бондарук.

«Нещодавно у Колодяжному відбулося урочисте відкриття відреставрованих будиночків славетної родини Косачів. Приїхало чимало гостей, у тому числі й народні депутати з Києва. В області тривають громадські обговорення щодо іменних вулиць згідно з законами декомунізації та деколонізації. І ось дуже неприємний сигнал. Лист із Колодяжненської сільської ради про те, що вони НЕ ПІДТРИМУЮТЬ перейменування вулиці Смірнова на вулицю Ізидори Косач.

Тепер вони збираються свої збори робити і шукати нову назву. У той час, коли вони втратили шанс це зробити вчасно по закону. Тепер ініціатива в обласної влади. Місцеві мали час це зробити і не зробили. Але я ніколи не думала, що місцева влада Колодяжного дійде до такої ганьби»,

- зазначила у повідомленні дослідниця. 

Свою думку висловив також і громадський діяч та історик Володимир В'ятрович:

«Нещодавно разом із колегами з Комітету гуманітарної та інформаційної політики побували на Волині. Відвідали зокрема відновлений музей «Садиба Косачів», тішилися тим, що він і далі розповідатиме про унікальну українську родину, яка зробила так багато для становлення нашої нації. Це стало можливим, бо важливість збереження памʼяті про неї розуміють десь в Києві. Але не в самому Колодяжному.

Навздогін приємним враженням від поїздки приходить така новина – місцева сільська рада НЕ ПІДТРИМУЄ (саме так капслоком в листі) перейменування однієї з вулиць іменем однієї з Косачів - Ізидори. Бо «мають бути враховані інтереси мешканців» вулиці, яка перейменовуються. І звісно ці інтереси дуже постраждають, якщо вона носитиме імʼя славної землячки, а не називатиметься гордо Липневою чи Вишневою.

Вже не дивує, а лише дратує як часто наші громади відмовляються від того, що робить їх унікальними, показує їх давню історію, якою можна і треба пишатися. Заміняють її на щось сіре, безлике, «як у всіх». Так знищують не лише памʼять про минуле, але й можливості розвитку у майбутньому. Бо стають сірими і нецікавими.

Звертаюся до людей, які ухвалюють рішення у Колодяжному - не зрікайтеся того найважливішого, що дісталося вам у спадщину, пишайтеся ним і передавайте нащадкам»,

– пише український історик.

Офіційний лист, в якому навіть з помилкою написано прізвище славетної родини, підписав Колодяжненський сільський голова Віталій Кашик.

Новини та корисна інформація – швидко, оперативно, доступно!​ Приєднуйтесь до нашого Телеграм-каналу  Волинь ЗМІ

Читайте також: У музеї на Волині оновили будинки сім’ї Косачів та відтворили епізоди їхнього життя.

Реклама Google

Telegram Channel