Курси НБУ $ 41.23 € 44.77
На Волині для дітей, які долають туберкульоз, відкрили багатоцільову ресурсну кімнату

Багатоцільова ресурсна кімната - це можливість для дітей долучитися до онлайн навчання і мати цікаве дозвілля та розвиток за інтересами.

Фото: Фейсбук.

На Волині для дітей, які долають туберкульоз, відкрили багатоцільову ресурсну кімнату

Проєкт реалізовується американською неурядовою організацією РАТН, зусилля якої спрямовані на покращення якості і доступності медичних послуг для жінок і дітей в 70 країнах світу, за посередництва благодійної організації «ТБ люди України» і за підтримки USAID

Волинь – третя область, де впроваджується ця пілотна програма, покликана забезпечити дитино-орієнтований підхід при наданні медичних і соціальних послуг дітям і підліткам, які стаціонарно чи амбулаторно лікуються від сухот, а також їхнім батькам.

Про це повідомляють у Волинській обласній раді.

У презентації у фтизіопульмонологічному центрі навчально-психологічного простору, а також круглому столі щодо потреби безбар’єрності на шляху до подолання туберкульозу у дітей взяли участь заступник голови Волиньради Григорій Пустовіт, керівниця обласної інфекційної лікарні, депутатка обласної ради Любов Серба, очільник управління охорони здоров’я ОВА Юрій Легкодух, а також медики, представники Червоного Хреста та соціальні працівники.

Координаторка програмного відділу БО «ТБ люди України» Олена Семенова розповіла, що за підтримки партнерів з жовтня минулого року організація активно працює над проблемою подолання туберкульозу: навчають медперсонал, соцпрацівників, педагогів; впроваджують ранню діагностику, її малоінвазивні сучасні види та нові методи лікування сухот; тепер – це ще й психо-соціальна підтримка і адвокація хворих на туберкульоз, особливо дітей.

«В нашому суспільстві панує досить потужна стигма стосовно туберкульозу, його вважають асоціальною, невиліковною і смертельною хворобою. Тому, коли встановлюється діагноз сухоти, основана емоція і у дітей, і у батьків – це страх. Він негативно впливає і на психіку, і на процес лікування, бо малі пацієнти при контакті з медперсоналом нервують, відмовляються від маніпуляцій, бувають істерики, а процес лікування тривалий. Тому поруч з лікарем повинен працювати і психолог, а медсестра навчати батьків і дітей правилам життя, поведінки і гігієни при сухотах. Окрім цього багатоцільова ресурсна кімната - це можливість для дітей долучитися до онлайн навчання і мати цікаве дозвілля та розвиток за інтересами»,

- обґрунтувала актуальність проєкту його координаторка.

Представник засновника медзакладу, заступник голови обласної ради Григорій Пустовіт висловив вдячність іноземним партнерам за всеосяжну підтримку, а особливо програм, пов’язаних зі сферою охорони здоров’я: «В умовах війни, коли ми намагаємося зберегти інституційну спроможність і доступність медицини, бо маємо обмежені ресурси, відчуваємо нестачу лікарського і сестринського персоналу, а безпринципний агресор бомбами нищить лікарні і обладнання, дякуємо партнерам, що за цих обставин ми не залишилися на самоті».

Очільниця обласної інфекційної лікарні, підрозділом якої віднедавна є фтизіопульмонологічний центр, Любов Серба зауважила, що тема підтримки пацієнтів зі складними захворюваннями, які потребують довготривалого лікування, дуже актуальна. «Особливо це стосується дітей. А виняткова цінність цього проєкту у тому, що він передбачає комплексний такий супровід, крім медичного ще й психологічний і соціальний», - запевнила вона.

«Ми живемо в період реформ як фтизіопульмонологічної служби, так і вітчизняної системи охорони здоров’я в цілому. Ці зміни стрімкі та ще й в умовах війни, тому маємо бути максимально зосереджені, цілеспрямовані, щоб встигати за трансформаціями і ефективно вирішувати проблеми, в тому числі й щодо подолання туберкульозу», - констатував начальник управління охорони здоров’я ОВА Юрій Легкодух. Він також вважає, що відкриття багатоцільової ресурсної кімнати для дітей, хворих на сухоти, - це ще один крок до розбудови якісної, доступної та безоплатної медичної допомоги у лікування туберкульозу.

Новини та корисна інформація – швидко, оперативно, доступно!​ Приєднуйтесь до нашого Телеграм-каналу  Волинь ЗМІ

Читайте також: Луцьк підписав меморандум з великим благодійним фондом.

Реклама Google

Telegram Channel