Курси НБУ $ 41.23 € 44.77
Кількість українців, готових до територіальних поступок заради миру, за два роки зросла втричі

Чи погодиться Україна на територіальні поступки заради миру?

Фото Гордон.

Кількість українців, готових до територіальних поступок заради миру, за два роки зросла втричі

55% українців висловилися, що за жодних обставин не готові йти на територіальні поступки для завершення російсько-української війни, 32% їх допускають

 Про це свідчать результати опитування Київського міжнародного інституту соціології, опубліковані 23 липня. Опитування проводили за два етапи: 16–22 травня і 20–25 червня 2024 року, пише Гордон.

«У період із травня 2022 року до травня 2023 року ситуація була відносно стабільною: близько 8–10% респондентів були готовими на територіальні поступки, а абсолютна більшість – 82–87% – стабільно виступали проти жодних поступок. Після травня 2023 року простежується поступове зростання частки тих, хто готовий до територіальних поступок. Так, до кінця 2023 року готовність до поступок зросла до 19%, у лютому 2024 року – до 26%, у травні 2024 року – до 32%», – зазначили соціологи.

 

 Водночас 73% з українців, які припускають імовірність поступок, вважають, що відносини України з Росією мають бути такими самими, як з іншими державами, – із закритими кордонами, візами, митницями, наголосили у КМІС.

Зазначено, що в усіх регіонах порівняно з травнем 2023 року стало помітно більше тих, хто готовий до територіальних поступок, але водночас у всіх регіонах таких – не більше ніж третина.

Також у всіх регіонах (зокрема, на півдні та сході) більше тих, хто проти жодних поступок, ніж тих, хто підтримує поступки.

 

 У КМІС повідомили, що опитування провели методом телефонних інтерв’ю на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів у всіх регіонах України (підконтрольна уряду України територія), загалом опитали 1067 респондентів віком від 18 років. До вибірки не додавали жителів територій, яких тимчасово не контролює влада України (водночас у кожній вибірці приблизно 2% – це українці, котрі переїхали з окупованих територій). Опитування не проводили з громадянами, які виїхали за кордон після 24 лютого 2022 року.

Реклама Google

Telegram Channel