Курси НБУ $ 41.22 € 44.70
Нестандартні питання про обов’язкове автострахування

Фото: arsenal-ic.ua.

Нестандартні питання про обов’язкове автострахування

Законодавство України передбачає обов’язкове страхування усіх власників транспортних засобів. Так звана автоцивілка допомагає відшкодувати збитки потерпілим у ДТП і діє виключно на території України.

Хто отримає страхові виплати за полісом ОСЦПВ

Цей вид страхування не передбачає ніякої компенсації тому, хто став винуватцем ДТП. Якщо у водія є страховий поліс ОСЦПВ (https://arsenal-ic.ua/product/avtostrahuvannya/avtocivilka), компанія компенсує збитки постраждалим в аварії. Проте варто знати, що розмір страхової виплати обмежується законом і не буде на сьогодні перевищувати 160 тис. на ремонт автотранспорту та 320 тис. на лікування постраждалих людей. Якщо цих коштів не вистачить, винуватець ДТП буде доплачувати різницю зі своєї кишені. З січня 2025 року ці суми збільшаться до 250 тис. і 500 тис. грн відповідно, а далі поступово зростатимуть.

Хто отримає компенсацію, якщо винні обидва водії

На наших дорогах доволі часто трапляються аварії, у яких винні два водії. Навіть у таких ситуаціях автоцивілка продовжує діяти. У цьому випадку відшкодування від страхових компаній поділяється навпіл. Але для того, щоб отримати цю половину, потрібно дотримуватися певних правил:

  • не можна застосовувати європротокол, треба обов’язково викликати поліцію;
  • не варто самостійно виконувати ремонт авто до проведення експертизи. Це може призвести до відмови виплачувати компенсацію.

Потрібно розуміти, що розмір виплат залежатиме від експертної оцінки страховиків.

Хто буде відшкодовувати збитки, якщо у винуватця немає поліса ОСЦПВ

У таких випадках закон цілком на боці постраждалих. Відшкодування збитків здійснюватиме Моторне (транспортне) страхове бюро України (МТСБУ). Але це буде тільки в тому разі, коли у постраждалої сторони є поліс ОСЦПВ. Як і у попередньому випадку, не треба починати ремонт пошкодженого авто до оцінки його стану експертом страхової компанії. МТСБУ здійснить виплату компенсації в визначені законом терміни.

Реклама Google

Telegram Channel