Курси НБУ $ 41.20 € 44.68
Сім засуджених жінок мобілізувались до війська

Це перші рішення засуджених жінок стати на захист України.

Фото: ілюстративне/Костянтина Чергинського / УНІАН

Сім засуджених жінок мобілізувались до війська

Семеро жінок, які відбували покарання у в’язниці, підписали контракти зі Збройними Силами України в обмін на умовно-дострокове звільнення

Про це повідомили у Міністерстві юстиції, - 

пише Суспільне.

Ці жінки вже успішно пройшли військово-лікарську комісію (ВЛК) та отримали згоду командирів військових частин на проходження служби в «конкретних підрозділах Сил оборони».

Заступниця міністра юстиції Олена Висоцька нагадала, що ухвалений парламентом закон про мобілізацію засуджених людей передбачає можливість потрапити до війська не тільки чоловікам, але й жінкам.

«Однак раніше засуджені жінки не виявляли бажання мобілізуватись до війська. Наразі маємо рішення щодо перших 7 засуджених, які вирішили укласти контракт із ЗСУ», — сказала посадовиця.

Загалом, з дня набрання чинності закону, яким врегульовано порядок реалізації прав засуджених на їхню безпосередню участь в України, 6101 засуджених виявили бажання долучитись до лав ЗСУ. 3823 вже виїхали з установ відбування покарань на навчання.

Що відомо про мобілізацію засуджених

13 березня у Верховній раді зареєстрували законопроєкт №11079 про звільнення засуджених для служби за контрактом у Збройних силах України. 10 квітня парламент у першому читанні підтримав цей документ.

8 травня Верховна рада ухвалила законопроєкт №11079-1 про мобілізацію деяких категорій засуджених. Ув'язнені, які висловлять бажання бути мобілізованими, зможуть піти служити після рішення суду та проходження ВЛК. Але до завершення їхнього терміну покарання має бути не більше трьох років.

Не можуть бути мобілізовані ув'язнені за злочини:

проти основ національної безпеки України

умисне вбивство двох або більше осіб, або поєднане із зґвалтуванням

сексуальне насильство (статті 152-156/1)

засуджені за тероризм, за частиною четвертою статті 286/1 Кримінального кодексу України (ДТП в стані сп'яніння і з загиблими), якщо такі судимості не погашені або не зняті в установленому законом порядку

ті, хто посягав на життя правоохоронців

ті, хто вчинив особливо тяжкі корупційні порушення

ті, хто займав особливо відповідальне становище незалежно від статті злочину (міністри, депутати, їх заступники та помічники тощо).

Наприкінці лютого заступниця міністра юстиції України Олена Висоцька пояснювала, що уряд у першу чергу розглядає можливість залучення до ЗСУ тих засуджених, які вже відбули покарання. За її словами також розглядався варіант, щоб ув'язнені або люди з судимістю виконували допоміжні функції у війську, і це б було «доречніше, ніж просто перебувати у в'язниці».

Раніше голова Міністерства юстиції України Денис Малюська запропонував мобілізувати засуджених без їх згоди, заявивши, що захищати країну — це обовʼязок кожного.

За даними пенітенціарної статистики Ради Європи, станом на січень 2020 року, кількість ув'язнених в Україні складала 52 609 людей.

Новини та корисна інформація – швидко, оперативно, доступно!​ Приєднуйтесь до нашого Телеграм-каналу  Волинь ЗМІ

Читайте також: Майже чотири тисячі колишніх в'язнів вже в ЗСУ.

Реклама Google

Telegram Channel