Курси НБУ $ 41.20 € 44.68
Феномен лучанина, якого шанує Україна: відзначили поважний ювілей видатного Йосипа Струцюка

Своїм словом Йосип Струцюк пробуджує в наших душах живі джерела доброти і людяності, щедрості і милосердя, любові до свого рідного краю.

Фото: Фейсбук.

Феномен лучанина, якого шанує Україна: відзначили поважний ювілей видатного Йосипа Струцюка

У Луцькій книгозбірні відбувся літературний вечір, присвячений 90-річчю від дня народження українського письменника, заслуженого діяча мистецтв України, лауреата числених літературно-мистецьких премій та відзнак – Йосипа Георгійовича Струцюка

У заході взяли участь: український письменник, видавець Микола Мартинюк, українська письменниця, голова Волинської обласної організації НСПУ Ольга Ляснюк, українська письменниця, заслужена вчителька України Ніна Горик, заслужена вчителька України Олеся Ковальчук, голова Волинського обласного ветеранського громадсько-культурного товариства «Холмщина» Ніна Бачинська та директорка Волинської ДОУНБ імені Олени Пчілки Наталія Граніч. Ведуча заходу була Юлія Ціхоцька, читець віршів Ольга Кириченко.

Про це повідомили у Волинській державній обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Олени Пчілки

Йосип Струцюк – автор понад 60-ти поетичних, прозових та драматичних книжок, з під пера письменника вийшло понад 20 дитячих книг. За сценарієм та режисурою письменника створено біля десятка короткометражних кінострічок. Майже всі вони були відзначені на республіканських, всесоюзних та міжнародних конкурсах. Про самого Йосипа Струцюка створені кінострічки «Повернення самітника», «Видатні волиняни: Йосип Струцюк».

Після закінчення Луцького державного педагогічного інституту імені Лесі Українки працював вчителем у школі. Пізніше обіймав посаду наукового співробітника в музеї-садибі Лесі Українки в селі Колодяжному та Волинському краєзнавчому музеї, працював журналістом, режисером народної самодіяльної кіностудії. Йосип Струцюк організував і майже 20 років керував Луцькою молодіжною літературною студією «Лесин кадуб».

У 2002 році Йосип Струцюк ініціював заснування обласного літературного конкурсу «Неповторність» на кращі поетичні чи прозові твори серед творчої молоді віком від 15 до 30 років.

Волині поталанило мати такого майстра, котрому, як митцеві високу оцінку дали: Микола Вінграновський, Ліна Костенко, Дмитро Павличко та Михайло Стельмах.

Відома пісня Йосипа Струцюка про повстанців «Нас весна не там зустріла», написана у 1985 році, здобула 2 дипломи міжнародної премії авторської пісні імені Василя Симоненка, музика Олександра Гаркавого – він же і перший виконавець пісні. Мотивом стала неймовірна історія кохання Степана та Надії – героїчних воїнів УПА. І сьогодні, коли минуло більш як 70 років з тих часів, молоді українські хлопці та дівчата жертовно боронять волю України. Ворог з тих часів не змінився, як і стійкість та мужність українських захисників.

Своїм словом Йосип Струцюк пробуджує в наших душах живі джерела доброти і людяності, щедрості і милосердя, любові до свого рідного краю. Побажаймо йому міцного здоров’я, нових книг і вдячних читачів!!!

Новини та корисна інформація – швидко, оперативно, доступно!​ Приєднуйтесь до нашого Телеграм-каналу  Волинь ЗМІ

Читайте також: На Волині молодь організувала культурний благодійний вечір про знищення української еліти.

Реклама Google

Telegram Channel