Курси НБУ $ 41.20 € 44.68
У музей на Волині передали стародавні сигнальні дзвоники для кінської упряжі

Такі «дивайси» використовували у XIX – на поч. XX ст. Головна функція дзвонів сигнальна.

Фото: Фейсбук.

У музей на Волині передали стародавні сигнальні дзвоники для кінської упряжі

Новими експонатами поповнилася колекція Ковельського історичного музею

Чотири бронзові піддужні дзвоники грушевидної форми висотою від 5.5 до 6.7 см подарував музею Вітя Булахов.

Про це повідомила Головний зберігач фондів у Ковельському історичному музеї Мирослава Мороз.

Такі «дивайси» використовували у XIX – на поч. XX ст. Вішалися на дугу кінської упряжі поштових екіпажів як сигнальний пристрій. звідси і назва «піддужні дзвіночки». Зазвичай, кріпили від трьох дзвоників у ряд на однаковій відстані один від одного. Також подібні дзвоники вішали на шию ВРХ, овець для відлякування хижих тварин і для того, щоб тварини не загубилися.

До XVIII ст. для перевезення вантажів і пошти використовували спеціальний ріжок, який сповіщав про прибуття або від’їзд поштового екіпажу. Але цей сигнальний інструмент замінили дзвіночки, які були до вподоби ямщикам.

Поштових коней використовували не лише для перевезення вантажів і пошти, але і для перевезення пасажирів, для катання на свята і як супровід на весілля. Весільні дзвіночки були трохи більшими за розміром і прикрашалися спеціальними написами.

Дзвоник мав і художньо-емоційне значення, адже радував подорожніх своїм звучання, відганяв сумні думки, розвіював смуток. Уміло вилиті місцевими умільцями дзвоники та добре підібрані за тоном, видавали під час руху «ладний дзвін». Та все ж головна функція дзвонів сигнальна. В разі негоди ( снігопади, тумани, зливи), або якоїсь загрози коня або упряжку можна було знайти за звуком.

На дзвіночках немає жодних написів, які б інформували про дату і місце виготовлення, імена майстрів, присутні сліди оксидів металу, втрачені язички.

Два дзвоники знайдені біля урочища Вовчак на березі р.Турії, більший у 2018, менший у 2019 році. Колись там було польське село Домінополь.

Два інші дзвіночки виявлені у колись великому селі Буди Осовські, в якому жило польське населення. Нині неподалік від теперішнього с. Осса.

Дзвіночки для коней свого часу відігравали помітну роль у побуті, сприяли розвитку поштового та кур’єрського зв’язку.

Новини та корисна інформація – швидко, оперативно, доступно!​ Приєднуйтесь до нашого Телеграм-каналу  Волинь ЗМІ

Читайте також: У селі на Волині знайшли прадавні слов'янські прикраси.

Реклама Google

Telegram Channel