Курси НБУ $ 41.10 € 44.63
Українців попередили про зростання цін на землю: скільки коштує пай у 2024 році

Ціна сільгоспугідь у нашій країні ще далека від тієї, якою вона є у Західній Європі.

Фото ілюстративне.

Українців попередили про зростання цін на землю: скільки коштує пай у 2024 році

Українцям розповіли, скільки коштує земельний пай у 2024 році

З моменту скасування мораторію на продаж сільськогосподарських земель в Україні питання вартості земельних паїв залишається одним із найактуальніших для багатьох громадян. 

Як передає «Хвиля», про це пише 24 Канал.

У середньому ціна землі в Україні за 2023 рік досягла показника 38,6 тисячі за гектар.

За словами старшого проектного менеджера із земельної реформи Офісу реформ Кабміну Андрія Мартина, прогнози під час війни краще не робити. Однак у 2024 році очікується подальше поступове зростання цін на сільськогосподарську землю – максимум на 10-15%.

При цьому він наголосив, що це пов'язано з тим, що відновлено торгівлю сільськогосподарською продукцією морем і маржинальність агробізнесу потроху відновлюється. Порти Одещини виходять на довоєнні показники. При цьому законодавство про консолідацію землі мають більшість країн ЄС, але на рівні національного законодавства.

Мартин також висловив упевненість, що в Україні поступово зростатиме потреба у консолідації земель, оскільки аграрії-орендарі викуповують ділянки землі у різних місцях, а отже, вони зацікавлені у формуванні єдиних земельних масивів. За його словами, можливість створення національного законодавства щодо консолідації земель обговорювали з Євросоюзом під час розробки Плану ЄС для України, проте до переліку обов'язкових заходів його не внесли.

Вартість землі у 2024 році

Так, 1 липня 2021 року розпочався перший етап земельної реформи. Було скасовано відповідний мораторій, який діяв ще з березня 1992 року, та дозволено продаж землі в Україні. Отже громадяни України (фізичні особи) отримали можливість купувати до 100 гектарів.Згідно з недавніми дослідженнями Київської школи економіки, з моменту відкриття ринку було укладено понад 172,8 тисячі угод купівлі-продажу сукупною площею майже 380,5 тисячі гектарів землі. Це лише 1,08% сільськогосподарських угідь на підконтрольних Україні територіях. Лише 0,5% дільниць змінили своє цільове призначення після переходу до рук нових власників.Таким чином за три роки з моменту відкриття ринку землі в Україні її вартість зросла на 10%. Виходячи з даних Opendatabot, станом на червень 2024 гектар ріллі в середньому коштує 49 143 гривні.

Увагу також звернули на те, що з економічного погляду зростання вартості означає підвищення ліквідності землі та капіталізації ринку, тобто збільшення потенційного обсягу кредитного фінансування (якщо розглядати можливості передачі землі у заставу). Однак ціна сільгоспугідь у нашій країні ще далека від тієї, якою вона є у Західній Європі. Зокрема, у сусідній Польщі вона вища втричі.

Читайте також: ««Путіну потрібна вся Україна»: режисер-воїн Олег Сенцов дав свій прогноз на закінчення війни».

Реклама Google
 

Telegram Channel