Курси НБУ $ 41.10 € 44.63
Батько-військовий підозрюваного у вбивстві Ірини Фаріон заявив, що його син є патріотом і не мав мотивів стріляти в неї

18-річного В’ячеслава Зінченка підозрюють у вбивстві Ірини Фаріон.

Фотоколаж із сайту telegraf.in.ua.

Батько-військовий підозрюваного у вбивстві Ірини Фаріон заявив, що його син є патріотом і не мав мотивів стріляти в неї

Журналісти змогли ідентифікувати 18-річного хлопця, якого правоохоронці затримали і підозрюють у вбивстві відомої мовознавиці та громадської діячки

Також вдалося відшукати батька затриманого.

Про це повідомили «Схем» (проєкт «Радіо Свобода») та OSINT-відділ проєкту «Телебачення Торонто».

Журналісти зʼясували імʼя 18-річного дніпрянина – В’ячеслав Федорович Зінченко. З відкритих джерел їм стало відомо, що хлопець народився 3 квітня 2006 року. Він навчався у Дніпровській гімназії № 62, грав у футбольній команді МДЮСШ U-19, а також брав участь у турнірі на підтримку ЗСУ «Осінь 2022».

Вячеслав Зінченко. Фото – Асоціація футболу Дніпропетровщини.
В'ячеслав Зінченко. Фото – Асоціація футболу Дніпропетровщини.

 «Схеми» зв’язались з батьком підозрюваного. У коментарі чоловік розповів, що він служить на фронті та давно не бачив сина, однак регулярно спілкувався телефоном. Про затримання він дізнався від дружини.

«Мотивів для убивства Фаріон не було, він не мав ніяких українофобських поглядів, він патріот. Навпаки: він закінчив курси керування БпЛА, щоб долучитися до українського війська, займався футболом», – сказав батько затриманого.

На запитання, чи знає чоловік щось про оренду сином житла у Львові, він відповів: «Звідки б він взяв гроші на це? Я пересилаю кілька тисяч, але цього ж недостатньо».

Реклама Google

Тим часом на сайті Кабінету міністрів України зареєстрували петицію про надання Фаріон Ірині Дмитрівні звання «Героя України» (посмертно). 

Автор петиції – Шевелюк Михайло Михайлович. Петицію зареєстрували 24 липня. Наразі підписали кілька сотень осіб.

«Петиція до Кабінету Міністрів України з проханням присвоїти доктору філологічних наук, професору, народному депутату України VII скликання (2012−2014), голові підкомітету з питань вищої освіти Комітету ВРУ з питань науки і освіти (2013) Фаріон Ірині Дмитрівні звання „Героя України« (посмертно). Доктор філологічних наук, професор Ірина Фаріон — надпотужний професійно-інтелектуальний діяч українського освітнього, культурного та політико-націоналістичного руху», — йдеться у петиції.

Як зазначається, «багата наукова спадщина та просвітницька діяльність Ірини Фаріон має стати фундаментом формування україноцентричного світогляду майбутніх поколінь українців».

Читайте також: «Ти стріляв у мову, а не в жінку»: поетеси з Волині зворушливо написали про Ірину Фаріон.

Telegram Channel