Курси НБУ $ 41.10 € 44.63
Під прикриттям РЕБ «Ай-Петрі» артилерія нищить окупантів у районі Мар'їнки

«Люблю дивитися, як працюють «боги» війни. Особливо – коли їх на Мар’їнському напрямку прикриває наш «Ай-Петрі».

Фотоколаж із сайту eurosolidarity.org.

Під прикриттям РЕБ «Ай-Петрі» артилерія нищить окупантів у районі Мар'їнки

«Увага, розрахунок, звести! За кожну українську сльозину, за кожен зруйнований будинок, за кожну загублену душу, за кожну понівечену долю – гармата,  вогонь!» – із такими словами відправляють ворогам вбивчі «побажання» наші артилеристи

Петро Порошенко поширив у соцмережах унікальне відео з Мар'їнського напрямку, де «арта» знищує окупантів. Наші бійці тут працюють під прикриттям РЕБ «Ай-Петрі». 

«По-перше, це – просто красиво. Люблю дивитися, як працюють «боги» війни. Особливо – коли їх на Мар’їнському напрямку прикриває наш «Ай-Петрі». По-друге, нечасто так близько побачиш роботу легендарної М-777. Кілька виходів – і прощавай російська техніка», – написав Порошенко в соцмережах. 

«За кожну українську сльозу – вогонь!»
«За кожну українську сльозу – вогонь!»

 «Хочу, щоби ви познайомилися з цими нереально крутими воїнами. Ось «Смузі» – він має європейський диплом про вищу освіту. Повномасштабна війна застала його у Західній Європі, де уже жив кілька років, мав гарну роботу і море під боком. Він проміняв одну спеку на іншу. Тільки тепер його «спека» – щоденні штурми росіян і майже безперервна робота на американській гаубиці. «Тор» із війною зіткнувся ще у 2014-му в Криму. Він служив на легендарному Бельбеку у Севастополі. Зараз він – головний сержант артдивізіону на Донеччині. І щодня з задоволенням вражає ворожі цілі», – розповів п’ятий Президент. 

«Ворог пре і пре великими колонами. Буває 38 одиниць техніки, буває десять. Буває, що приїжджають «бетеери», прямо біля наших траншей висаджують піхоту – і вони йдуть у наступ. На цьому напрямку «сімки» себе дуже добре показали», – розповідає боєць із позивним «Смузі». 

«Я з 9 квітня 2022 року – на війні. Тоді не було так багато БПЛА, не були розвинуті FPV, «Ланцети». Перший російський «Ланцет» ми зустріли в 22-му році вже під Бахмутом. Один із них  протаранив нашу САУ, і тоді, на жаль, у нас були загиблі й поранені», – говорить військовий із позивним «Тор». 

 РЕБ «Ай-Петрі» глушить всі сигнали, які є в небі, і російські «Ланцети» падають.     

«Якщо йдуть дуже інтенсивні бої, хлопці майже не сплять, тому що відбивають штурми. Інтенсивність на цьому напрямку останнім часом дуже велика», – каже «Смузі». – Найбільшим ворогом на даний момент є БПЛА. Не артилерія противника. Чому БПЛА? Вони можуть застосовуватися як камікадзе, так само вони можуть і коригувати, здійснюють керований вогонь по наших системах. Те, що ми маємо «Ай-Петрі СВ», завдяки цим засобам ми можемо знати, що над нами висить «пташка», наш командир передає інформацію на зв’язок РЕБ, включаються станції потуги – і БПЛА противника пропадає».

«Коли «Ай-Петрі» почали працювати на нашому напрямку, все стало простіше. Бо штурми проходять вночі, під самий світанок. Ми вистрілюємо БК, нам потрібне підвезення. Чи щось під час обстрілу було пошкоджено.

«Старлінк», антени до рацій. І це потрібно робити вдень. З цими системами ми можемо бути в безпеці під час переміщень. Тому що вони глушать всі сигнали, які є в небі», – продовжує «Смузі». 

«Ми можемо більш спокійно почувати себе як артилеристи. За це дуже дякую всім розробникам, приємно, що за нас переживають», – додає «Тор». 

Петро Порошенко у листопаді минулого року повідомив, що інвестував у розробку новітньої системи РЕБ 150 мільйонів гривень. Наразі сума інвестицій сягнула 200 млн грн, два десятки комплексів вже працюють на фронті.

Одними з перших їх отримали артилеристи. За словами п'ятого президента, умови сучасної війни вимагають технологічних рішень, а кожна установка радіоелектронної боротьби рятує життя українських воїнів, техніку та зброю, якої вкрай не вистачає на передовій. 

«Моя мрія, щоб уся смуга оборони була під надійним прикриттям кіберзахисту, ефективним для протидії всім системам безпілотних літальних апаратів», – говорить п’ятий Президент.

Ольга СОКОЛОВА.

Реклама Google

Telegram Channel