Курси НБУ $ 41.10 € 44.63
 Волинська Мама загиблого Героя слухала у Швейцарії лекцію онука Махатми Ганді 

Катерина Свищ (перша ліворуч) сподівається на активізацію роботи їхньої організації після такого впливового міжнародного заходу.

Фото з архіву Катерини Свищ.

 Волинська Мама загиблого Героя слухала у Швейцарії лекцію онука Махатми Ганді 

 Днями в швейцарському місті Ко (Caux)  розпочався міжнародний Форум демократії. У ньому  вже другий рік поспіль бере участь делегація громадської організації «Об'єднання матерів і дружин Захисників України», у складі якої – голова волинського осередку, мешканка міста Устилуга Катерина Свищ.Пані Катерина в телефонному режимі розповіла про заходи, які відбуваються у цій альпійській країні, поділилася неймовірними враженнями від побаченого й почутого

Форум Демократії у Швейцарії зібрав 300 учасників із 50 держав.

Першого дня делегація з представниць «Об’єднання матерів і дружин Захисників України» зустрілася із Джоном Бондом – членом організації Intiatives of Change, яка впродовж багатьох років підтримує громадську організацію.

Говорили про ситуацію в Україні, важливість міжнародної підтримки й інструменти, необхідні для цього.

Представниці України передали своєму надійному другові та партнеру особливий сувенір з України – картину «Українське серце», яка складається з вишитого орнаменту – українського оберега та прапора України. Цю місію виконала членкиня Хмельницького осередку, сестра військовослужбовця Наталя Коркішко. 

Українська делегація мала змогу поспілкуватися також із заступником Державного секретаря, керівником відділу ООН Томасом Гербером. Змістовна розмова також  відбулася між очільницею громадської організації Наталією

Музикою та Жаклін Коте – президенткою Фонду «Ініціативи змін».  Пані Жаклін запевнила, що готова підтримувати ГО в реалізації її місії, а також поділилася власним досвідом міжнародної співпраці.

Учасниці Форуму використовували всі можливості, аби вчергове нагадати про жахіття, які чинить росія на наших землях, в яких пекельних умовах знаходяться наші полонені. 

Представниці організації обговорили актуальні питання роботи громадських формувань із головою Комітету заступників міністрів, Постійним представником Литви при Раді Європи Андрюсом Кривасом.

Упродовж цього дня відбулася й дискусія щодо ймовірності початку Третьої світової війни та загрозу поляризації світу, що є передумовою світового конфлікту. В обговоренні взяв участь голова Женевського дипломатичного клубу Раймон Лоретан. Учасники дискусійного клубу озвучили свої переконання, висловили різні аргументи, поділилися баченням заходів, які не допустять масштабного розгортання конфлікту. Усі зійшлися на думці, що підтримка України – неодмінна умова задля збереження міжнародної безпеки.

Упродовж другого дня Форуму учасники долучилися до воркшопу «Загоєння ран минулого». Також йшлося про розвиток ЗМІ на засадах доброчесності. Членкині розпочали роботу з розробки Маніфесту майбутнього, мета якого – згуртувати світову спільноту довкола підтримки України. 

Відбулася плідна зустріч і з головою Женевського офісу IAHRA (міжнародної асоціації з адвокації прав людини) Рікардо Еспінозою. Він запевнив, що вони готові навчати, підтримувати й дати інструменти, які допоможуть громадській організації працювати більш ефективно, відкрити нові вектори розвитку. Також асоціація допоможе із проведенням спільних адвокаційних кампаній.   

Про злочини росії, порушення державою-агресоркою фундаментальних прав людини та усіх міжнародних конвенцій представниці Об’єднання говорили із заступницею Верховного комісара ООН з прав людини Надою Аль-Нашив. Учасниці Форуму використовували всі можливості, аби вчергове нагадати про жахіття, які чинить росія на наших землях, в яких пекельних умовах знаходяться наші полонені.   

У рамках Форуму учасники прослухали лекцію від Раджмохана Ганді – історика, біографа, колишнього члена парламенту Індії та онука Махатми Ганді. Науковець говорив про сучасні загрози демократії, роль громадських організацій у захисті прав людини, важливість не залишати без уваги найменші прояви дискримінації. 

Українки висловили вдячність усім міжнародним інституціям за інтерес до їхньої організації й анонсовану підтримку. А також окрилені надією, що завдяки започаткованій співпраці робота організації,  захист інтересів родин військових вийдуть на міжнародний рівень.   

До слова. Катерина Богданівна Свищ  – мама загиблого офіцера 54-го ОРБ  Сергія Свища з Устилуга, керівниця підрозділу Всеукраїнської ГО «Об’єднання дружин і матерів Захисників України».

Роксолана ВИШНЕВИЧ.

Новини та корисна інформація – швидко, оперативно, доступно!​ Приєднуйтесь до нашого Телеграм-каналу  Волинь ЗМІ

Реклама Google

Telegram Channel