Курси НБУ $ 41.10 € 44.63
У Мельниці знайшли прадавні слов'янські прикраси 

Підвіска «Брязкальце» – прикраса давньоруського періоду.

Фото: Ковельський історичний музей.

У Мельниці знайшли прадавні слов'янські прикраси 

Три жіночі амулети та їхні елементи передав луцький краєзнавець Геннадій Гулько у колекцію Ковельського історичного музею

Артефакти знайдені у Ковельському районі, біля села Мельниця, що за 35 км від Ковеля. Село вражає своєю минувшиною, його власницею певний час була королева Бона. До Першої світової війни Мельниця мала статус містечка, в якому протягом століть проживали представники різних археологічних культур, як розповіла головна зберігачка фондів музею Мирослава Мороз.

Трапецієподібна привіска могла входити до набору амулетів.
Трапецієподібна привіска могла входити до набору амулетів.

 «Здавна жіночі прикраси – сережки, намиста, персні, просто стрічки або смужки тканини – підкреслювали індивідуальність власниці, демонстрували художній смак і майстерність, а іноді вказували на матеріальне благополуччя родини. Призначення прикрас було різним: для привертання уваги до себе, для створення додаткового ефекту костюма, для захисту від злих чар і сил», – пояснила працівниця музею.

Тож і ці старовинні прикраси мають свою історію та значення.

Невеличка штампована трапецієподібна привіска могла входити до набору амулетів. Можна вважати, що походить з VI-VII ст., адже була знайдена разом із пальчастою фібулою. 

Привіска виготовлена з латуні. Складається з пластини з гладкою поверхнею у формі трапеції. У верхній частині має наскрізний отвір, до якого за допомогою круглого вушка прикріплений сегмент ланцюжка з перевитого дроту.

З подібних деталей виготовляли здебільшого скроневі й нашийні жіночі прикраси. Деякі привіски подекуди входили до наборів амулетів–оберегів або слугували самостійною оздобою.

Підвіска «Брязкальце» (народна назва – «Шумовичок») – давньоруського періоду. Прикраса має кулясту форму, з чотирьох боків розтягнута у кутах із заокругленими гранями. У верхній частині розташоване заокруглене вушко для підвішування. Всередині кульки є маленький дзвіночок, який при коливанні виробу створює ефект легкого шуму. Нижня грань підвіски має прорізи і прикрашена рельєфними насічками у вигляді рисочок. 

Брязкальця, або як ще їх називають бубонці, також носили в складі намиста, але іноді прикріплювали до шийних гривнів, зрідка пришивали до головних уборів або вплітали у волосся на скронях. Використовували такі підвіски також як ґудзики, пришивали або підвішували до поясів, іноді ними обшивали спідниці та рукави жіночої сукні. Найчастіше їх носили жінки, але іноді дзвіночки були й у чоловіків. Існує думка, що вони слугували оберегом від злих духів.

Перстень-печатка – ймовірно дитячий. Розміри кільця – 1,6х1,3 см. Перстень прикрашений стилізованим хрестом у вигляді чотирьох пелюсткової квітки, вписаної у коло.

Леся КВІТКА.

Новини та корисна інформація – швидко, оперативно, доступно!​ Приєднуйтесь до нашого Телеграм-каналу  Волинь ЗМІ

Реклама Google

Telegram Channel