Курси НБУ $ 41.10 € 44.63
Жнива – підсумок праці хлібороба, справдження його мрій і сподівань

Народний аматорський фольклорний колектив «Дубровойка» клубу села Оленине.

Фото Центру культури та дозвілля Камінь-Каширської міської ради.

Жнива – підсумок праці хлібороба, справдження його мрій і сподівань

Фольклорні гурти Камінь-Каширщини, зокрема, колективи «Горлиця» будинку культури села Ворокомле (керівник – Марія Шевчик) та  «Дубровойка» – клубу Олениного (керівник – Інна Босак) показали, як українські селяни свою працю супроводжували піснею

Відео звичаїв і традицій під час жнивування опубліковане на фейсбук-сторінці Центру культури та дозвілля Камінь-Каширської міської ради. 

Записані пісні  – це своєрідна розповідь про те, що до початку жнив готувалися, як до великого урочистого свята і водночас – до тяжкої відповідальної роботи, коли доводилося працювати від зорі до зорі, попри  спеку й спрагу.

Жінки брали з собою дітей, немовлят, бо йшли працювати вранці й поверталися ввечері. У перший день жнив селяни, одягнені в чисту одежу, урочисто вирушали до схід сонця на поле. Починала жати найкраща робітниця, сніп із першого ужинку – «воєвода» – встановлювався на покуті. 

Пісні, які виконували під час жнив, відображали основні періоди праці й обрядів, пов’язаних із нею. У них величають вправних жниць, бажають почати роботу в добрий час, пророкують добрий урожай, просять у Бога добру погоду:

«Що женьчики гадали,
 як жито зажинали.
Ми гадали гадойку – 
дай, Боже, погодойку.
Дай, Боже, погодойку 
на нашу роботойку».
«Повій, вітроньку, повій,
бо нам буде веселій.
Будеш ти повівати,
ми будем хутчій жати».

Олена ВОЛИНЕЦЬ.

Telegram Channel