Курси НБУ $ 41.05 € 44.41
«Я зможу, мамо!» (Колонка мами 4 дітей з Волині)

«Той випадок я перетворила на «чарівну паличку».

Фото із сайту ukr.net.

«Я зможу, мамо!» (Колонка мами 4 дітей з Волині)

– Мам, а можна я з морозилки морозиво дістану? – Ти не дістанеш. Тобі підрости ще трохи треба – А от і дістану!    

Мій хлопчик таки дістав собі морозиво: став на пальчики і якось навпомацки та стягнув собі бажане.

Той випадок я перетворила на «чарівну паличку». Маю на увазі, що тепер, як тільки потребую допомоги і як тільки чую від сина, що він з цим не справиться, бо не вміє, одразу нагадую йому, як я пишалася ним, коли спостерігала, коли він хвацько домігся своєї цілі. Нагадую йому без сарказму і в різних ситуаціях різними фразами даю зрозуміти, що я тоді зробила велике відкриття для самої себе. Яке? Що моя дитина здатна на багато більше, аніж мені здається.  Мій 7-річний хлопчик позирає на мене допитливим поглядом і бурмоче щось на кшталт: «Ну добре, спробую». 

Насправді і психологи радять постійно підвищувати планку завдань, щоб діти брали нові висоти, відтак пишалися собою і вірили, що справляться ще й зі складнішим. 

Реклама Google

Ми ж, батьки, за звичкою швиденько робимо усі основні справи самі, радіючи, що дитина має собі якийсь свій щотижневий обов’язок. Але ж вона зростає, змінюється! І коли мій син приходить хвалитися, яких висот досяг він у грі в мобільному телефоні, це стає для мене нагадуванням, що в побуті поки що він – на тому ж рівні. 

«Ромаш, а хочеш покажу тобі, як чистити картоплю?», – гукаю його на кухню. Він не «клює» на мою інтонацію, у яку підпустила спокусливості. Кривиться і каже, що зайнятий. 

Що ж, не цього разу. Але «пробний камінець» полетів. За стратегією, через кілька днів спробую ще раз. Із фразою, що так не може бути, щоб він не впокорив цю справу. Тим часом при ньому розкажу комусь з рідних, як підріс останнім часом мій син, як багато він навчився і ще ж скільки осягне… 

Аж поки малий, слухаючи акуратні дифірамби, здасться і візьме нову висоту. 

Маєте свої відкриття, як жити з дітьми так, щоб між вами була повага і співчуття,  – діліться. Наші адреси: [email protected] або ж [email protected], а поштова – 43016, м. Луцьк, вул. Ковельська, 2, «Цікава газета на вихідні».

Оксана КОВАЛЕНКО, мама.

Читайте також: Бог не витримав: блискавка вдарила у росіян біля «храму збройних сил РФ».

Telegram Channel