Курси НБУ $ 41.10 € 44.63
«Не вбивала», але відсиділа за ґратами 43 роки

Крім зізнань, жодні докази не пов’язували Сандру Хемме зі злочином.

Фото із сайту apnews.com.

«Не вбивала», але відсиділа за ґратами 43 роки

Довше за Сандру Хемме даремно у в’язниці в Америці ніхто не сидів

У США звільнили 64-літню Сандру Хемме, яка відбула 43 роки із довічного ув’язнення. Її вирок за вбивство, якого вона не скоювала, скасували.

Як інформує Associated Press, суддя постановив, що адвокати Хемме надали «чіткі та переконливі докази» «фактичної невинуватості», назвав жінку «жертвою явної несправедливості» і скасував її вирок.

Хемме відбувала довічне ув’язнення у виправному центрі Чиллікот за вбивство працівниці бібліотеки Патрисії Єшке в 1980 році в Сент-Джозефі (штат Міссурі).

За даними юридичної команди Innocence Project, Сандра Хемме була найдовше незаконно ув’язненою жінкою в США.

Після перегляду справи щодо вбивства суд дійшов висновку, що Хемме перебувала під ефектом седативних препаратів і в «податливому психічному стані», коли слідчі неодноразово допитували її у психіатричній лікарні як підозрювану.

За словами прокурора, крім зізнань, жодні докази не пов’язували Сандру зі злочином.

Крім зізнань, жодні докази не пов’язували Сандру Хемме зі злочином.

Тим часом поліційний департамент проігнорував докази, які вказували на причетність до вбивства їхнього співробітника – Майкла Холмана. Адже слідчі ФБР дослідили, що пікап Холмана бачили біля квартири убитої Патрисії

Єшке, що він намагався скористатися її кредитною карткою, у будинку копа знайшли її сережки... Цей чоловік-убивця помер у 2015 році.

А звільнення Хемме ускладнювали вироки, які вона отримала за злочини, уже скоєні за ґратами. У 1996-му їй додали 10 років ув’язнення за напад з лезом бритви на працівника в’язниці, а в 1984 – дволітній термін за «пропозицію вчинити насильство».

Реклама Google

Попри рішення суду, генеральний прокурор штату Міссурі боровся за те, щоб залишити її за ґратами, він навіть телефонував до в’язниці. Однак суддя пригрозив йому неповагою за такі дії.

«Було надто легко засудити невинну людину і набагато важче витягнути її, аж до того, що рішення суду ігнорували», – сказав адвокат засудженої Шон О’Брайен.

... 19 липня Сандра Хемме нарешті возз’єдналася зі своєю сім’єю в сусідньому з в’язницею парку, де обійняла сестру, дочку та онуку.

«Ти була дитиною, коли твоя мама надіслала мені твоє фото, – сказала внучці Сандра. – Ти виглядала так само, як твоя мама, коли була маленькою, і ти все ще схожа на неї».

На ці слова внучка засміялася і відповіла: «Я часто про це думаю».

Ліна ВОГОНЬ.

Читайте також:  На Волині шахраї зняли з картки жительки Луцького району понад 60 тисяч гривень​.

Telegram Channel