Курси НБУ $ 41.10 € 44.63
16 стародруків, які хотіли незаконно вивезти з України, волинські митники передали у бібліотеки

"Просте євангельське слово" довічно зберігатиметься в Україні.

Фото: Фейсбук.

16 стародруків, які хотіли незаконно вивезти з України, волинські митники передали у бібліотеки

Волинські митники поповнили бібліотечні фонди Волинської державної обласної універсальної наукової бібліотеки імені Олени Пчілки та Одеської національної наукової бібліотеки

Мінкульт визначилося з місцями постійного зберігання 16 книг, вилучених у порушників митних правил, визнаних культурними цінностями та обернених в дохід держави. 

Про це інформує Волинська митниця.

Зокрема, у липні цього року відповідно до наказу Міністерства культури та інформаційної політики України для постійного зберігання в Одесу митники передали 11 книг та 3 конволюти, надрукованих французькою мовою. Загальна вартість переданої колекції експертом оцінена у 35 433 гривень. Найдорожчий екземпляр - це комедія «Розсіювач або чесний пройдисвіт» невідомого автора, видана у Парижі у 1808 році. 

Нагадаємо у листопаді 2021 року волинські митники на посту «Ягодин» затримали колекцію стародруків. Підбірку художніх творів французькою мовою намагався вивезти в своєму автомобілі громадянин Франції українського походження. Серед вилучених предметів культурної цінності найдавнішою є книга видання 1808 року, найновішою — 1946 року. Також поміж стародруків є кілька томів авторства Віктора Гюго та книга «Сірано де Бержерак» Едмона Ростана. Остання, датована 1897 роком, може виявитись першодруком однойменного твору, написаного саме в цей період.

Дві книги, а саме «Слово о пльку Игорєвь, Игора сына Сватьславла, внука Ольгова» та «Простое евангельское слово русскому народу», створені на початку XX століття, оцінені у 24 000 гривень, передали на постійне зберігання до Луцька в наукову бібліотеку. 

Незаконне вивезення волинські митники виявили у лютому 2023 року. Під час виїзду «зеленим коридором» пункту пропуску «Устилуг-Зосін», в ніші для запчастин автомобіля чоловіка знайшли книгу, якій більше ста років. Стародрук вилучили та передали на експертизу. За її висновками, прижиттєве видання пізніше канонізованого Іоанна Кронштадського «Простоє євангельское слово русскому народу: статьи для чтенія по воскреснымь и праздничнымь днямь всего года», видане у Санкт-Петербурзі в паровій типографії Гаєвського у 1902 році, має історичну та культурну цінність. Вочевидь знаючи про це, до видання ставились дбайливо, зокрема, його уже реставрували, замінивши корінці та обкладинку.

 

 Новини та корисна інформація – швидко, оперативно, доступно!​ Приєднуйтесь до нашого Телеграм-каналу  Волинь ЗМІ

Читайте також: Волинська митниця передала конфісковані монети у краєзнавчий музей.

Реклама Google

Telegram Channel