Курси НБУ $ 41.10 € 44.63
А ви знаєте, що волиняни здобували медалі на літніх Олімпійських іграх?

Тримаємо кулаки за волинян у Парижі!

Фотоколаж із сайту «Суспільне Луцьк».

А ви знаєте, що волиняни здобували медалі на літніх Олімпійських іграх?

Із 26 липня до 11 серпня у столиці Франції відбуватимуться XXXIII Літні Олімпійські ігри, в яких візьмуть участь і семеро спортсменів із нашого Поліського краю

Першим учасником Олімпійських ігор серед уродженців Волині став у 1960 році  Олександр Ананійович  Артинюк (народився 1934 року в селищі Голоби Ковельського району), який у складі збірної команди з легкої атлетики колишнього СРСР виступав на ХVІІ Олімпійських іграх у Римі (Італія). У бігу на 5000 метрів у фіналі (з результатом 14.08,0 хвилини) він був дев’ятим. Волинянин захищав честь спортивного товариства «Буревісник» (Ленінград). Олександр Ананійович – чотириразовий чемпіон СРСР (1958–1961), чотириразовий призер чемпіонатів СРСР (1959–1961), багаторазовий переможець міжнародних змагань.

Першу олімпійську медаль серед уродженців Волині (срібну) завоювала в 1976 році на ХХІ Олімпійських іграх у Монреалі (Канада) лучанка Неллі Тараканова (1954 р. н.). Вихованка київського «Динамо» виборола срібну медаль у складі олімпійської команди колишнього СРСР у змаганнях з академічного веслування на дистанції 1000 метрів. Срібні призери пройшли дистанцію за 3 хвилини 36,17 секунди. Чемпіони, спортсменки НДР, випередили їх лише на 2,85 секунди. 

Реклама Google

Першим волинським олімпійським чемпіоном став у 1988 році на XXIV Олімпійських іграх у Сеулі (Південна Корея) футболіст із міста Володимира-Волинського Володимир Татарчук (1966 р. н.). Він виступав нападником у складі олімпійської футбольної команди колишнього СРСР, яка в Сеулі вдруге (після 1956 року) завоювала золоті медалі Олімпійських ігор.

Першу олімпійську медаль серед уродженців Волині (срібну) завоювала в 1976 році на Іграх у Монреалі лучанка Неллі Тараканова, яка виступала в академічному веслуванні.     

Після  їх закінчення  золота олімпійська медаль Володимира Татарчука, за рішенням Держкомспорту СРСР, була зарахована Волинській області. У Володимир-Волинській (нині Володимирській) ДЮСШ тренером із футболу Володимира Татарчука був Кореневський Ярослав Антонович.

Перший член Національного Олімпійського комітету України на Волині –  Станіслав Кирилович Рупчев (був обраний у 1998–1999 роках). До нього до складу Олімпійських комітетів колишнього СРСР і Радянської України з Волині не обирали нікого.

Перша волинська скороходка, яка брала участь в Олімпійських іграх зі спортивної ходьби, – Валентина Миколаївна Савчук (народилася 16 січня 1975 року в селі Залаззя). На XXVII Олімпіаді в Сіднеї (2000, Австралія) на дистанції 20 кілометрів серед жінок показала результат 1 година 35 хвилин 22 секунди і зайняла 12 місце. Вона могла б продемонструвати краще досягнення. Адже чемпіонка, китаянка Ванг Лі Пінг, показала результат лише на одну секунду кращий від ліпшого результату Валентини. Але тендітна волинянка (зріст – 157 см, вага – 49 кг), з відмінною технікою ходьби, не мала часу для адаптації й тренувань у незвичних кліматичних умовах Австралії. Та й на Олімпіаду її у складі національної збірної України відправили без особистого тренера. І на таких серйозних змаганнях поруч не було нікого, хто зміг би підтримати її психологічно або щось підказати. Тренером Валентини Савчук була перша чемпіонка колишнього СРСР зі спортивної ходьби серед жінок  Валентина Іванівна Борисюк (Петрова).  Валентина Савчук – майстер спорту України міжнародного класу. Вона – перша на Волині чемпіонка і рекордсменка України зі спортивної ходьби.  Чемпіонка України в індивідуальному заліку на дистанції 10 (1996, 1997 рр.) та 20 км (2001 р.). Вісім рекордів зі спортивної ходьби (на 5, 10, 20 км) встановила навчаючись в Інституті здоров’я та фізичної культури молоді Волинського державного університету ім. Лесі Українки у 1996–2001 роках.

Тримаємо кулаки за волинян у Парижі!
Тримаємо кулаки за волинян у Парижі! Фотоколаж із сайту «Суспільне Луцьк».

 Хто з волинян нині виступатиме в Парижі:

= Олена Собчук (легка атлетика, спортивна ходьба);

= Марія Сахарук (Філюк) (легка атлетика, спортивна ходьба);

= Іван Банзерук (легка атлетика, спортивна ходьба);

= Данило Даниленко (легка атлетика, естафета 4Х400 мікс);

= Ірина Климець (легка атлетика, метання молота);

= Яна Беломоіна (велосипедний спорт, маунтенбайк).

= Марія Повх ( веслування на байдарках і каное). 

Петро КРАВЧУК, автор «Книги рекордів України», почесний громадянин селища Любешів Камінь-Каширського району.

Читайте також: Мовний омбудсмен Тарас Кремінь відреагував на звернення головного редактора «Волині».

Telegram Channel