Курси НБУ $ 41.05 € 44.41
Цікава вікторина з Волині: знайдіть цей предмет…  у себе вдома

Приєднуйтесь до нашого конкурсу – не пошкодуєте!

Фото із сайту volyn.com.ua.

Цікава вікторина з Волині: знайдіть цей предмет… у себе вдома

Оскільки навіть бувалі у бувальцях гравці нашої вікторини, які, здається, знають про все на світі й обвести їх навколо пальця неймовірно важко, так і не змогли його відшукати у себе буквально під носом, то ми вирішили запитання туру № 3 повторити, лише трішки доповнивши його підказками

Як ведучий конкурсу заявляю: гріх будете мати, якщо таке не відгадаєте. Слово ж відповідь – досить колоритне. Часто ми помиляємось, вимовляючи його.

Все, далі – мовчу. Бо ж і завдання буде ще «нашпиговане» підказками (і новими «мінами», звісно – як без цього). Лише ще один малесенький мовний урок.

Фразеологізм «бувати в бувальцях» утворений із двох українських слів: дієслова «бути» та іменника «бувалець» (людина з великим життєвим досвідом, яка багато побачила, зазнала у своєму житті). Синоніми: «бувати в пригоді», «тягатися по світах»…

Ну а вираз «обвести (обкрутити) навколо пальця» (спритно перехитрити, обманути, обдурити кого-небудь) пов’язують… із нитками й, звісно, пальцями.

Реклама Google

Відомо ж, як легко можна намотати на палець нитку. За цим принципом будується і пояснення походження приказки «обвести навколо пальця». За даними лексикографа Володимира Даля, вислів пішов від спорідненого йому «обмотати навколо пальця», яке означало «впоратися із завданням швидко і легко».

Друга практична гіпотеза стверджує, що насправді існувала якась німецька приказка, яку скалькували, і в результаті цього вийшов наш знаменитий вислів. У німецькій приказці йдеться про слабохарактерну людину, яку обдурити навіть легше, ніж намотати нитку на палець.

Що ж – нова спроба «пошити вас у дурні». Знаєте, що це означає? Отож-бо. Тому сміливо кажіть: «Цур вам, пек – і тіпун на язик, Грицьку Григоровичу, а цього разу ми таки подужаємо ваше завдання».

«Гранатобуз із секретом – 6» (Літо-2024)

Якщо зможете «поєднати» в одному предметі: «робота», дерево, залізо, лампочку, вугілля, «незвичний» молоток, спирт і газ, то дізнаєтесь, яку штукенцію ми сьогодні заховали. Цей предмет точно є у вас вдома, і ви ним користуєтесь ледь не щодня. Навіть і бабусі-прабабусі користувались – просто еволюція дещо полегшила справу. Втім, у наш тривожний час досягнення наукового прогресу не завжди є перевагою…

Що за предмет знаходиться у гранатобузі?

Слово-відповідь треба надіслати до 2 серпня (включно) тільки у вигляді повідомлення на телеграм-номер Грицька Гарбуза: 066 133 86 88, обов’язково вказати після слова-відповіді у дужках ще й своє ім’я, прізвище і регіон, який представляєте (наприклад: «Рекорд» (Ярослава Магучіх, Січеславщина).

Приємних вам пошуків без повітряних тривог!

Читайте також: Бог не витримав: блискавка вдарила у росіян біля «храму збройних сил РФ».

Telegram Channel