Курси НБУ $ 41.06 € 45.50
Невже путіну подарували? Із Почаївської лаври зникла значна частина ікон

Почаївська Успенська лавра — православний чоловічий монастир у Почаєві, Кременецький район, Тернопільська область, зі статусом лаври. Перебуває під контролем упц мп.

Фото із сайту dw.com.

Невже путіну подарували? Із Почаївської лаври зникла значна частина ікон

Але якщо добре пошукати, то і зброю в монахів російськомовних там можна було б знайти...

Комісія Міністерства культури та інформаційної політики під час перевірки збереження державного майна Свято-Успенської Почаївської лаври на Тернопільщині, яке перебуває у безоплатному користуванні упц мп, виявила низку порушень.

Про це йдеться у звіті комісії за результатами перевірки, який має «Укрінформ».

«Комісією встановлено, що користувач не дотримувався вимог закону «Про охорону культурної спадщини», зокрема п.1 ст. 26 щодо обов'язкового отримання дозволів на консервацію, реставрацію, музеєфікацію, ремонт, пристосування пам'яток національного значення.

Реклама Google

Також не дотримано вимог ст. 24 Закону України «Про охорону культурної спадщини» щодо неможливості змін пам’яток. Користувачем самовільно здійснено ремонт, прибудови, зміну конструктивних елементів, опорядження зовнішнього та внутрішнього і реставрацію пам'яток без відповідних на те дозволів та науково-проєктної документації, що призвело до неналежного утримання пам'яток та до втрати автентичних елементів опорядження пам'яток, збільшення навантаження на їх конструкції».

Зокрема, комісія виявила прибудову тамбура до центрального входу в Успенський собор, а також оновлення та/або очищення стінописів та ікон тощо.

Перевірка комісією стану збереження творів іконопису виявила факти «відсутності значної частини ікон, зафіксованих паспортами пам’яток культурної спадщини та інвентарним списком, складеним в 1967 році».

Читайте також: Віряни зі Світязя не підтримали перехід парафії до ПЦУ.

Telegram Channel