Курси НБУ $ 41.10 € 44.63
Сейм Польщі ухвалив неприємну для України постанову з нагоди 81-ої річниці Волинської трагедії

Ця графіка Юрія Журавля найточніше характеризує, як стався українсько-польський конфлікт.

Малюнок Юрія ЖУРАВЛЯ.

Сейм Польщі ухвалив неприємну для України постанову з нагоди 81-ої річниці Волинської трагедії

У ній тільки засуджують дії українських патріотів, а про те, як поляки вирізали і палили українські села – ані слова. Звісно, путін від цього тільки радіє

Польський Сейм ухвалив постанову про вшанування 81-ї річниці подій липня 1943 року на Волині, який там називають «злочином геноциду, вчиненим проти поляків українськими націоналістами».

Про це повідомляє «Європейська правда».

За постанову про Волинську трагедію, яку в польській історіографії називають «Волинською різаниною», проголосували 427 депутатів, проти не було жодного, утримались сім польських парламентарів. У 2023 році документ схвалили одноголосно 440 польських депутатів.

Автором проєкту постанови стала депутатка від опозиційного «Права і справедливості Йоанна Ліхоцька. Документ стверджує, що «внаслідок геноциду, вчиненого у 1943-1945 роках, було вбито понад сто тисяч громадян Другої Речі Посполитої, переважно селян».

«Сейм Республіки засуджує всі спроби релятивізації правди про Волинську різанину, а також лицемірство і фальш в обговоренні цієї події. Вже під час Другої світової війни командири ОУН/УПА використовували тактику звинувачення радянської влади та німців», – ідеться в постанові.

«Сьогодні, бачачи, що в Україні мало знають про злочинний характер Української повстанської армії, Сейм Республіки Польща закликає до проведення всіх просвітницьких заходів, які стануть основою для співпраці між Польщею та Україною», – додається там.

Постанова стверджує, що в Україні «зростає популярність згадок» про Організацію українських націоналістів та УПА та закликає на державному рівні «докласти зусиль для викорінення такого ставлення».

Ця графіка Юрія Журавля найточніше характеризує, як стався українсько-польський конфлікт.
Ця графіка Юрія Журавля найточніше характеризує, як стався українсько-польський конфлікт. Малюнок Юрія ЖУРАВЛЯ.

 Водночас там пропонується вшанувати пам’ять українців, які, «ризикуючи власним життям, рятували поляків», а пам’ять про них «повинна бути наріжним каменем для побудови польсько-українських відносин на основі правди та протистояння шовінізму».

Реклама Google

Трактування трагічних подій на Волині в часи Другої світової, коли підрозділи УПА вчинили акції масового вбивства поляків, лишається одним із найболючіших питань у спільній історії Польщі та України. У Польщі ці події розцінюють як геноцид, тоді як Україна використовує термін «Волинська трагедія».

Нещодавно міністр оборони Польщі Владислав Косіняк-Камиш заявив, що Варшава не зможе погодитися на вступ України до ЄС, доки країни не завершать суперечки довкола подій на Волині.

Читайте також: Волинська трагедія: події 1943 року й досі відлунюються в українсько-польських стосунках.

Telegram Channel