Курси НБУ $ 41.10 € 44.63
F-16: «Занадто пізно і занадто мало»

Американські літаки не зможуть завадити російській авіації рівняти передову із землею за допомогою КАБів?

Фото Гордон.

F-16: «Занадто пізно і занадто мало»

Літаки F-16 незабаром прибудуть в Україну, але вони зараз не зможуть серйозно вплинути на перебіг війни – The Washington Post

Українські й західні офіційні особи вважають, що літаки F-16, які Київ колись вважав вирішальним чинником, зараз навряд чи здійснять негайний вплив на полі бою. Про це пише The Washington Post 28 липня, інформує Гордон.

Винищувачі F-16 мають розпочати польоти в Україні протягом кількох тижнів. Однак літаків занадто мало, а у країни-агресора РФ чимало засобів ППО, які можуть їх збивати, ідеться в публікації. Це означає, що перші F-16, найімовірніше, використовуватимуть для посилення ППО України – для збивання повітряних цілей, таких як ракети, безпілотники й літаки, – а не для ударів по наземних силах країни-агресора Росії, які здійснюють вторгнення, та інших військових активах поблизу фронту, пише The Washington Post.

За словами посадовців, літаки, принаймні на початковому етапі, навряд чи підлітатимуть надто близько до лінії фронту. Тому незрозуміло, чи зможуть вони взагалі завадити літакам противника, які атакуватимуть, перетинати кордон України з російського повітряного простору, зазначає видання.

Посадовці відмовилися назвати точну кількість літаків, які Київ отримає цього року, але це буде не більше ніж одна ескадрилья, тобто приблизно 20 літаків. Окрім того, очікують, що до літа цього року навчання завершить лише шестеро пілотів, оскільки кількість місць у програмі обмежена і її супроводжують затримки. Український військовий посадовець на умовах анонімності сказав виданню, що до навчання на F-16 було залучено десятки пілотів, але обмежена кількість інструкторів і навчальних місць змусили Україну скеровувати одну групу пілотів та інженерного персоналу за раз. Окрім того, Україна не може дозволити собі залишитися на тривалий строк без великої кількості пілотів, оскільки вони потрібні для виконання бойових завдань.

Американські посадовці давно заявляли, що F-16 навряд чи дадуть Україні вирішальну перевагу через потужну російську ППО, пише The Washington Post. Однак українські чиновники відповідають, що F-16, як і інші види озброєння, Захід доправив «занадто пізно й у занадто малій кількості».

Деякі аналітики налаштовані щодо ефективності F-16 для України скептично. Зокрема, аналітикиня Центру нової американської безпеки Бекка Вассер заявила, що F-16 можуть бути найефективнішим засобом психологічної та моральної підтримки для українців, проте умови на полі бою змінилися з минулого року, коли оголосили про рішення доправити літаки. За її словами, коли йдеться про те чи інше західне військове обладнання для України, воно потрібне негайно. Але на момент фактичного постачання ситуація змінюється.

Реклама Google

Telegram Channel