Курси НБУ $ 41.05 € 44.41
У нацпарку на Волині обліковують чисельність лелеки білого

Облік проводиться з травня до серпня включно.

Фото ілюстративне / facebook.com.

У нацпарку на Волині обліковують чисельність лелеки білого

Такий облік у світі відбувається раз на десять років

Цьогоріч у світі проходить VIII Міжнародний облік лелеки білого (Ciconia ciconia), метою якого є підрахунок кількості гнізд, зайнятих лелеками білими, кількості пташенят у них, а також кількості лелечих гнізд, у яких пташенята не виросли.

Про це інформує Ківерцівський національний природний парк «Цуманська пуща».

В Україні подію координує ГО «Українське товариство охорони птахів» (далі ТОП) за сприяння Союзу охорони природи та біорізноманіття Німеччини (NABU). Працівники Ківерцівського національного природного парку «Цуманська пуща» також долучаються до його проведення та обліковують чисельність лелеки білого на території Парку.

Моніторинг стану популяції лелеки білого є важливим, оскільки допомагає досліджувати динаміку та успішність розмноження виду, а також відслідковувати проблеми в довкіллі, такі, наприклад, як втрати водно-болотних угідь чи зміни в сільському господарстві. Наявність лелек може свідчити про збереження природних лук, заплав, боліт, які є природною кормовою базою для птахів та тварин, а для нас, людей, важливо, що, окрім усього іншого, водно-болотні угіддя сприяють пом’якшенню кліматичних змін, а саме глобального потепління, яке з кожним роком зростає.

Облік проводиться з травня до серпня включно і відбувається з використанням нових цифрових технологій, що дає можливість легко приєднатися до участі усім охочим. Громадські активісти розробили модуль для додатку у смартфонах на основі міжнародної природоохоронної програми SMART зі збору даних. Потрібно лише завантажити додаток у смартфон та відвідати сторінку сайту ТОП, присвячену обліку, де міститься посилання на необхідний модуль для обліку.

Всі подробиці про додаток і відео інструкція по користуванню знаходяться на сайті ТОП за посиланням: https://birdlife.org.ua/

 

Новини та корисна інформація – швидко, оперативно, доступно!​ Приєднуйтесь до нашого Телеграм-каналу  Волинь ЗМІ

Читайте також: Чому на Волинському Поліссі поспішають в урочище Березня.

Реклама Google

Telegram Channel