Курси НБУ $ 41.03 € 44.42
Львівський музей історії релігії створює цифровий архів своїх фондів

Львівський музей історії релігії – єдиний такого профілю в Україні та один з небагатьох у світі.

Фото: Український культурний фонд.

Львівський музей історії релігії створює цифровий архів своїх фондів

Львівський музей історії релігії оголошує про запуск амбітного проєкту зі створення онлайн-платформи та оцифрування фондових колекцій

Ця ініціатива є необхідним кроком у збереженні та популяризації багатої релігійної спадщини України.

«В мирний час в нашому музеї експонувалось близько 10 відсотків фондової колекції. Частина з тих пам’яток, що не експонувались в постійно діючій експозиції, презентувались на виставках, публікувались в музейних каталогах та наукових виданнях, але ці видання відомі лише невеликій групі спеціалістів. Значна частина колекції ніколи не була доступна для відвідувачів. А з початку повномасштабного вторгнення росії в Україну, музейні пам’ятки надійно сховані і побачити її немає можливості. Завдяки цифровому архіву, кожен охочий зможе вільно досліджувати унікальні артефакти, що розповідають про різні аспекти релігійної культури», – розповідає Надія Полянська, координаторка проєкту.

Проєкт передбачає створення і представлення он-лайн платформи, де буде опубліковано фотографії та інформацію про 1200 найцікавіших музейних пам’яток українською та англійською мовами, створення 3D-моделей двадцяти двох археологічних пам’яток з фондової колекції, що сприятиме зацікавленню і популяризації української культурної спадщини та розширюватиме музейну авдиторію.

«Наш музей є унікальним в контексті збереження та популяризації саме сакральної спадщини і присвячений усім світовим релігіям, будує свою роботу на основі свободи слова і віросповідання, релігійної толерантності. Високоякісні 3D-моделі та детальні фотографії дозволять розглянути експонати з усіх боків, ніби вони знаходяться прямо перед вами», – додає Надія Полянська

Проєкт «Створення та популяризація цифрового архіву фондових колекцій Львівського музею історії релігії» реалізується за фінансової підтримки Українського культурного фонду, результати проекту будуть презентовані в жовтні 2024 року.

Довідково: Львівський музей історії релігії – єдиний такого профілю в Україні та один з небагатьох у світі. Тут зберігаються унікальні пам’ятки, що допомагають висвітлити світоглядні основи світових релігій, історію та діяльність традиційних для наших земель церковних організацій.

Експозиція музею розташована в пам’ятці архітектури національного значення – колишньому домініканському монастирі у Львові, який побудовано в XIV–XVIII ст. До початку повномасштабного вторгнення росії в Україну можна було ознайомитися з експозиціями присвяченими релігіям Давнього світу, юдаїзму, християнству, ісламу та буддизму. Зараз відвідувачі можуть оглянути тимчасові виставки, відвідати таємничі підземелля колишнього домініканського монастиря.

Регулярно проводяться концерти органної та класичної музики, оглядові та тематичні екскурсії, квести та майстер-класи. Окремо діє виставка «Ті, що рятували світ» за адресою вул. Староєврейська, 36, присвячена акції порятунку євреїв Українською греко-католицькою церквою під час Другої світової війни. Музей має п’ять філій: Червоноградську філію, розташовану в пам’ятці національного значення – Палаці Потоцьких у м. Червонограді; Сокальську філію «Людина. Земля. Всесвіт»; Музей-садибу родини Антоничів в с. Бортятин; Музей «Староскварявський іконостас XVI-XVIII ст.» в с. Стара Скварява.

Читайте також: «Дарував дереву друге життя: спогади про майстра-скульптора з Волині Олега Дубенчука».

Реклама Google
 

Telegram Channel