Курси НБУ $ 41.01 € 44.40
Як futUkraine Centre Lutsk допомагає лучанам інтегруватися в активне життя громади

Усі заходи, які відбуваються у futUkraine Centre Lutsk безплатні й до них можуть доєднатися усі бажаючі.

Фото: facebook.com.

Як futUkraine Centre Lutsk допомагає лучанам інтегруватися в активне життя громади

Курси блогінгу, йоги, домедичної допомоги, англійської мови, тренінги для жінок, побудовані на протидії насильству та виробленню впевненості в собі за методикою WenDo, «Велоакадемія», психореабілітаційні сплави на байдарках, клуб настільних ігор, акселератор розвитку «Світ громад», пізнавальні екскурсії містом – усе це із початку червня доступне у futUkraine Centre Lutsk

Нещодавно у центрі розвитку відбувся «день відкритих дверей».

Про це йдеться на сторінці FutUkraine Centre Lutsk.

Всі ці заходи проводять для дітей, молоді, дорослих та людей третього віку – внутрішньо переміщених українців та українок, які знайшли прихисток в Луцьку, та місцевих мешканців та мешканок, які постраждали від війни. Всі вони – безплатні, у зручно облаштованому просторі, із залученням фахівців із різних галузей, які вміють і хочуть працювати з людьми. Головна мета роботи центру – інтеграція в активне життя громади, згуртування людей різних вікових груп та налагодження діалогу між ними, формування особистої стійкості в умовах війни та розвиток професійних навичок.

«Той інтерес з боку наших учасників різних активностей, який ми спостерігаємо – є свідченням, що це дуже потрібні заходи. Окрім великої кількості запропонованих різнопланових подій, ми робимо наголос на психологічну рівновагу. Досягаємо цього за допомогою творчих заходів, до яких залучаємо як дітей, так і людей поважного віку. Великою популярністю в нас користуються психореабілітаційні сплави на байдарках, які спрямовані на те, щоб людина побудувала внутрішні опори, проходячи міністрес на воді, і могла їх потім перенести на більші стреси, з якими вона стикається в житті. Загалом, постійно відшуковуємо те, що було б цікавим за форматом, та поєднувало психоемоційне відновлення зі здобуттям різноманітних практичних навичок», – розповіла під час «дня відкритих дверей» керівниця ГО «Розвиток Волині» Ірина Колковська.

Подія зібрала на одному майданчику представників та представниць громадського сектору, різних органів влади, управлінь обласного та місцевого підпорядкування, патрульної поліції, внутрішньо переміщених людей, а також ініціатора проєкту народного депутата України Миколу Княжицького, голову ГО «Альянс розвитку» з Івано-Франківщини Марію Маківничук та волинську команду проєкту.

«Історія створення fut-центрів розпочалася у карпатському селищі Верховина, що на Івано-Франківщині. На початку повномасштабного вторгнення до майже 30-тисячного населення Верховинського району приєдналося понад 10 тис. внутрішньо переміщених осіб. Тоді було вирішено відкрити штаб для допомоги переселенцям. Спочатку ми видавали гуманітарну допомогу: продукти харчування, засоби гігієни, тобто, перше, що необхідно людям. Але потім ми зрозуміли, що цього недостатньо, що потрібно якось соціалізувати людей. Тож ми почали робити проєкти, які б допомогли легше пережити війну та ті ситуації, які вони пережили», – розповіла депутатка Верховинської селищної ради та помічниця Миколи Княжицького – Марія Маківничук.

Далі ідея масштабувалася і з 1 травня 2022 року розпочався проєкт підтримки для внутрішньо переміщених осіб. Потому, завдяки німецьким партнерам, центри комплексної допомоги людям відкрили ще у семи містах України: Львові, Стрию, Червонограді, Києві, Полтаві, Чернівцях та Івано-Франківську.

«Наша мета – допомогти людям інтегруватися в суспільство. Ми хочемо підтримати тих, хто попри все залишився в Україні. Завдяки Миколі Леонідовичу, який налагодив співпрацю з урядом Тайваню, у 2024 центри відкрили у Луцьку, Рівному та Тернополі», – повідомила Марія Маківничук.

«Треба зробити так, щоб усі відчули, що ми живемо в одній країні, і байдуже звідки ти: з Маріуполя, Луганська, Херсона, Рівного чи Львова. Ми – всі українці. Тому ми залучаємо молодих людей по цілій країні, щоб вони допомагали адаптуватися тим, хто втратив свої домівки, рідних. Багато хто з них взагалі не виїжджали за межі своєї області. І, звичайно, що є відмінності між регіонами, але загалом всі відчувають, що живуть в одній країні. Бо в Україні, де б ти не був, ти себе можеш комфортніше почувати в ставленні людей, в багатьох речах ніж на Заході. В Європі є свої «плюси», звичайно, десь це велика соціальна допомога, десь великі зарплати, але духовно найлегше тут», – наголосив під час зустрічі ініціатор проєкту Микола Княжицький.

Усі заходи, які відбуваються у futUkraine Centre Lutsk безплатні й до них можуть доєднатися усі бажаючі. Щоб долучитись, потрібно лише зареєструватися та відвідувати обрані заняття.

Телефон для довідок та запису на заходи Центру 𝟬𝟵𝟴𝟮𝟳𝟮𝟮𝟳𝟮𝟬.

Новини та корисна інформація – швидко, оперативно, доступно!​ Приєднуйтесь до нашого Телеграм-каналу  Волинь ЗМІ

Читайте також: У серпні на Волині у понад 120 будинках відключать газ.

Реклама Google

Telegram Channel