Курси НБУ $ 41.01 € 44.40
Зарплати IT-фахівців в Україні та ЄС у першому півріччі 2024 року продовжили зростання – Євген Шевцов

Фото: dou.ua.

Зарплати IT-фахівців в Україні та ЄС у першому півріччі 2024 року продовжили зростання – Євген Шевцов

Незважаючи на третій рік війни в Україні, IT-сектор продовжує працювати і навіть розвиватись у деяких напрямках, а за кваліфікованих фахівців в Україні та світі йде справжня боротьба. Як зазначає директор однієї з українських IT-компаній та спеціаліст Євген Шевцов, насамперед це видно щодо зростання зарплат та бонусів, які пропонують роботодавці.

Експерт проаналізував останнє опитування популярного українського IT-порталу DOU про зарплати українських айтішників і підбив підсумки першого півріччя 2024 року.

Багато спеціалізації продовжують фіксувати зростання медіанних зарплат. Зростання особливо відчутне серед джуніорів та мідлів, тоді як у деяких сеньйорів медіанні зарплати навіть знизилися. Зарплати досвідчених програмних менеджерів (Program Managers), менеджерів з доставки (Delivery Managers) та власників продуктів (Product Owners) продовжать зростати і в другій половині 2024 року», - зазначає Євген Шевцов.

За його словами, на ринку праці фіксується зростання попиту на фахівців із продажу рівня Middle, який сприяє і їхньому зростанню зарплат.

«В Україні вже більше року дефіцит на фахівців топ-рівню в Data Science та менеджменті проектів в аустафінгових компаніях, технічних фахівців найвищого рівня, а також керівників у маркетингу, продажах. Це обумовлюється насамперед тим, що багато хто з них виїхав з України та працює в Польщі, Німеччині, ОАЕ та інших країнах, де деякі український бізнес відкрили свої представництва», - каже Євген Шевцов.

За даними DOU, на сьогоднішній день найвищі зарплати в українському IT-секторі одержують директори з інженерії (Director of Engineering) з медіанною зарплатою 8000 доларів. Слідом за ними йдуть керівники компаній та технічні фахівці вищого рівня: менеджери з інженерії (Engineering Manager) із зарплатою 6100 доларів, CEO/засновники з 6000 доларів та CTO з 5750 доларів.

Найбільш поширених спеціалізацій в українському IT, окрім розробників та QA, виділяються фахівці з менеджменту проектів (7%), HR (5%), DevOps/SRE/Operations та аналітики (по 4%), фахівці Data Science/Data Engineering/ML / AI (3%), дизайнери та маркетологи (по 2%).

За словами Євгена Шевцова, як показує дослідження, на українському ринку за останні півроку серед розробників і тестувальників, і фахівців інших спеціальностей поменшало джунів та інтернів (13% проти 16% пів року тому), а також фахівців, які працюють в IT два або менше років (19% проти 23%).

Близько половини фахівців продовжують проживати у Києві (49%). На другому місці – Львів (17%), далі йдуть Дніпро (5%), Харків, Одеса та Івано-Франківськ (по 3%).

Ще одна тенденція останніх шести місяців – менше тих, хто планує повернутися з-за кордону після закінчення війни.

Разом з тим, як зазначає Євген Шевцов, на підставі даних європейських HR-агенств, у країнах ЄС зростання зарплат IT-фахівців за останні півроку в середньому по ринку склало від 5 до 8% залежно від країни та спеціалізації. Середня зарплата ІТ-фахівця початкового рівня в Німеччині становить від 51 до 71 тис. євро, без урахування податків. Але бувають і винятки. Великі компанії, у яких офіси в Берліні (Hubspot, Google, Stripe та інші), можуть пропонувати зарплату на 50-70% вище за вузькопрофільних фахівців. Фіксується зростання на 10% і більше фахівців вищої ланки.

Поки ж розробники програмного забезпечення заробляють найбільше (чистий дохід) у Швейцарії (близько 90 тис. євро на рік), Данії (78,5 тис. євро) та Ісландії (62,5 тис. євро), а й вартість життя у цих країнах вище.

Добре заробляють IT-фахівці в Естонії – близько 56 тис. євро. Ця країна є батьківщиною колосальних дев'яти компаній-єдинорогів, включаючи Skype і Wise, — Естонія особливо сильна у сфері фінтеху з сотнями стартапів. Тоді стає зрозуміло, що розробники програмного забезпечення будуть потрібні в цій країні, зокрема в її столиці Таллінні.

Реклама Google

Telegram Channel