Курси НБУ $ 41.01 € 44.40
«Парламент має терміново розглянути питання оборони, бюджету та заборони московської церкви»

Ірина Геращенко.

Фото Європейська солідарність.

«Парламент має терміново розглянути питання оборони, бюджету та заборони московської церкви»

В умовах воєнного стану довгі парламентські канікули неприпустимі і низку законопроектів, які зокрема підготувала фракція «Європейська Солідарність», треба ухвалювати вже в серпні

 Про це сказала співголова фракції «Європейська Солідарність» Ірина Геращенко на брифінгу.

«Європейська Солідарність» вважає, що в умовах воєнного стану і коли загострюється ситуація на фронті, особливо на Донецькому і Запорізькому напрямках, неприпустимі довгі парламентські канікули», – наголосила вона.

За словами депутатки, потрібно працювати над чотирма ключовими викликами, які сьогодні стоять перед країною: безпека і посилення ЗСУ, катастрофічна ситуація в економіці, фортифікації і церква.

Геращенко повідомила, що «Європейська Солідарність» розробила низку законопроєктів, які спрямовані на вирішення цих проблем. «Ми закликаємо колег з усіх парламентських фракцій долучитися до їх підписання. Ми відкриємо їх в електронній системі», – сказала вона.

«Перший законопроєкт щодо додаткових заходів із захисту прав військовослужбовців і мотивації. Це ненормально, коли у нас відбувається дискредитація мобілізації, коли тільки намагаються показати, що це відбувається силоміць. Очевидно, мобілізація повинна іти через мотивацію», – зазначила Геращенко.

«Ми пишаємося тим, що наша команда доклала максимум зусиль, щоб збільшили відпустки військовослужбовцям до місяця – це мотивація. Але військові запитують про можливість звільнення з військової служби. До речі, це ж влада обіцяла, що до кінця літа буде розроблено відповідний законопроєкт, зареєстровано, і нічого подібного немає», – зауважила депутатка.

Співголова «Євросолідарності» повідомила, що у фракції розробили законопроєкт, де зафіксована можливість звільнення з військової служби після 36 місяців, з яких половину – 18 місяців військовослужбовець провів безпосередньо на першій лінії, на фронті.

«Друга позиція цього законопроєкту – це гарантії для військовослужбовців, якщо ти добровільно був прийнятий на військову службу за контрактом, то ти маєш право бути в цій військовій частині і підрозділі, куди ти подавався, а переведення таких військовослужбовців лише за їхньої згоди», – додала депутатка.

Геращенко наголосила на важливості питання гарантій військовозобов’язаних, які підпадають під бронювання. «Ми знаємо сьогодні всі силові структури, ДБР, прокурори, поліція, вони мають 100% бронь. Дуже часто замість того, щоб займатися безпосередніми своїми обов’язками, грають в політичні ігрища, переслідуючи опозицію, активістів, слідкуючи за журналістами. Це ненормально. Тому наша позиція, що 50% тільки має бути тут броні в силових структурах, так само як це сьогодні є в державному секторі», – підкреслила депутатка.

При цьому вона зазначила, що при вирішенні питання бронювання не може бути мобілізовано працівників військово-промислового комплексу, а співробітники ТЦК, правоохоронних і судових органів не можуть застосовувати до таких військовозобов’язаних примус. «Мова іде саме про бронь для ВПК і для економіки. Тому що з економіки вимиваються сьогодні дуже багато людей і це вдарить по забезпеченню армії», – додала Геращенко.

Також Геращенко зазначила, що ключовим залишається питання боротьби з корупцією.

«Коли вже наші партнери нам говорять, що без реальної, а не фасадної боротьби з корупцією не може розвиватися демократична Україна. Коли суспільство говорить, що сьогодні є величезний запит на справедливість і на боротьбу з корупцією. І тільки влада цього не помічає – це є ненормально», – зазначила вона.

Геращенко підкреслила: дуже важливо, щоб ці законопроєкти супроводжувалися реальною боротьбою з корупцією.

«А це вичистка з усіх державних інституцій причетних до цієї корупції. Це прозорість роботи усіх державних інституцій. Влада має усвідомити, що ця ставка на своїх має закінчитися. Ми повинні перейти до професійності, якої так не вистачає нинішньому уряду», – сказала вона.

«Ми вважаємо, що все це треба приймати в залі не у вересні, не чекати осені, а зараз у серпні. І готові до такої роботи», – наголосила співголова фракції.

Реклама Google

Telegram Channel