Курси НБУ $ 41.23 € 44.65
Влада підвищила акцизи на пальне, прикриваючись директивою Євросоюзу, яка… цього не вимагає!

Рішення про підвищення акцизу важко відіб’ється на фінансовому стані пересічних українців.

Фотоколаж із сайту telegraf.com.ua.

Влада підвищила акцизи на пальне, прикриваючись директивою Євросоюзу, яка… цього не вимагає!

«Це – просто якесь знущання з українців», – заявила про це рішення співголова фракції «Європейська Солідарність» у ВР Ірина Геращенко

«Верховна Рада підняла акцизи на всі види палива! Це – просто якесь знущання з українців. ВР підтримала законопроєкт про внесення змін до ПК України про  імплементацію положень актів права ЄС щодо акцизного податку. Як завжди, зі шляхетною метою – приведення українського законодавства у відповідність до норм ЄС, для виконання Угоди про асоціацію. Але ЄС в нинішніх економічних умовах не вимагав від України імплементацію цих положень щодо акцизів прямо зараз», – констатує депутатка.

За її словами, внаслідок цього ціни на бензин і дизель зростуть на 1,66 грн за літр. «На думку уряду, це – несуттєво! Й це – в умовах, коли вся країна живе на генераторах», – обурилась Геращенко.

Народний депутат і співголова фракції «Євросолідарність» Артур Герасимов передбачає, що рішення про підвищення акцизу прискорить інфляцію, зробить український бізнес менш конкурентоспроможним, а також важко відіб’ється на фінансовому стані пересічних українців. «Ви проводите законопроєкт, яким реально хочете «влупити» по кожному пенсіонеру,  по населенню, 60 % якого, за різними оцінками, вже живе за межею бідності. Так ще й хочете додатково зробити так, щоб воно збідніло ще більше», – заявив співголова «Євросолідарності».

Ви проводите законопроєкт, яким реально хочете «влупити» по кожному пенсіонеру, по населенню, 60% якого, за різними оцінками, вже живе за межею бідності.   

«В умовах руйнування енергетики всі переходять на генератори. А їх заправляють дизелем чи бензином. Ви зараз підвищуєте ціни. Тепер бюджетні установи, в тому числі, будуть сплачувати, навіть розрахунки наводять, скільки коштуватиме пальне для одного генератора на лікарню, школу, – підкреслив Артур Герасимов. – Такі негативні дії погіршують не тільки становище людей сьогодні, а й перспективи цієї країни, і значно погіршують перспективи наших дітей і онуків».

Реклама Google

Вартість 1 літра пального ще збільшиться на 2,5 гривні – додатково до підвищення акцизів. Про це в своєму телеграм-каналі написала народна депутатка від фракції «Європейська Солідарність» Ніна Южаніна.

«З’явилися перші розрахунки операторів ринку пального від запропонованого урядом у проєкті №11416 запровадження авансових внесків з податку на прибуток за кожен кубічний метр резервуарів, в яких зберігається пальне на АЗС, а також військового збору у розмірі 1% від обороту підприємств. Це – додатково до збільшення внаслідок проголосованого владою підвищення акцизів на всі види пального з 1 вересня 2024 року та з 1 січня кожного року до 2028-го», – пише депутатка.

«Влада не розуміє, що сплата бізнесом абсолютно всіх податків буде закладена в ціну реалізації всіх товарів і послуг. Фактично підвищене податкове навантаження ляже на плечі громадян України – кожен із нас заплатить в бюджет частину від запланованих урядом 185 млрд гривень додаткових доходів. Схоже, фінансовою спроможністю бізнесу, зростанням інфляції, зменшенням добробуту громадян влада вже не переймається. І якщо це буде прийнято – складно буде всім», – застерігає Ніна Южаніна. 

Читайте також: Люди – не дурні. Але з ними треба говорити.

Telegram Channel