Курси НБУ $ 41.23 € 44.65
Підозрюваний у вбивстві Фаріон може уникнути покарання

Підозрюваний В’ячеслав Зінченко своєї провини не визнає.

Фотоколаж із сайту tsn.ua.

Підозрюваний у вбивстві Фаріон може уникнути покарання

Ігор Сулима, адвокат 18-річного В’ячеслава Зінченка, який підозрюється у вбивстві громадської діячки Ірини Фаріон, заявив, що юнак зможе при бажанні просити про свою мобілізацію до лав Сил оборони України після оголошення вироку

Згідно із законом, на мобілізацію до війська не мають право ув’язнені, які вбили від двох людей.

Свою вину не визнає

Водночас адвокат зазначив, що представлені наразі слідством докази не доводять провину його підзахисного. «У будь-якій західній країні справа з такими доказами розвалилася б одразу», – зазначив Сулима. Сам Зінченко своєї провини не визнає, каже, що він не вбивав Фаріон.

Як відомо, 19 липня у Львові стріляли у мовознавицю Ірину Фаріон. Вона отримала поранення голови і померла в лікарні. За даними слідства, хлопець, який є мешканцем Дніпра, перебував у Львові 10 днів, протягом яких змінив три місця проживання. Під час винайму житла та стеження за Фаріон маскувався, перевдягався. У день вбивства, коли мовознавиця очікувала на таксі, нападник підійшов до неї на відстань не більше 2-х метрів. Проте сам момент вбивства не потрапив на камери спостереження. Зброю, з якої, ймовірно, стріляв затриманий, досі не знайшли.  Слідство вважає, що злочин було здійснено «з переробленого пістолета». Також правоохоронці перевіряють причетність Зінченка до неонацистського руху, центр якого розташований у рф. 26 липня Галицький суд міста Львова обрав запобіжний захід підозрюваному у вигляді тримання під вартою без права внесення застави на 60 діб.

У «прощальній записці» просить «пояснити, передусім батькові, що я все приховував заради їхньої ж безпеки, а не тому, що їм не довіряю».

Міністерство внутрішніх справ розглядає три версії вбивства мовознавиці Ірини Фаріон: російський слід, громадська діяльність, особиста неприязнь.

18-річний юнак поводиться, як професіонал

Тим часом  мати В’ячеслава Зінченка вважає, що у її сина не було мотивів для вбивства жінки, однак він міг бути співучасником. «Можливо, син був як співучасник або для привернення уваги, але не вірю, що вбивав», – висловилася жінка. На її думку, її сина використовують.  

Батько В’ячеслава, який зараз воює на фронті, також не вірить, що його син мав мотиви вбивати професорку. 

Проте психолог-криміналіст Юрій Ірхін, коментуючи поведінку підозрюваного в суді, заявив, що у 99,9% випадків особи, які не займаються злочинною діяльністю, так себе не поводять. За його словами, поведінка В’ячеслава Зінченка виглядає цілком логічною та послідовною. «Легке хвилювання є лише під час обдумування відповідей на неочікувані питання. Є легкий кураж, який свідчить не про зухвалість, а про те, що людина підготовлена до допиту, це для нього не несподіванка, – заявив психолог-криміналіст. – Я не побоюся сказати, що це – майже професійно. Чи може людина у 18-річному віці працювати так професійно, виконувати такого роду дії? В мене, наприклад, є підозра, що ним хтось керував, його хтось готував. Це – не самостійне рішення, мотив та намір».

У смартфоні підозрюваного правоохоронці знайшли заготовлене заздалегідь, але не відправлене текстове повідомлення у формі «прощальної записки». Показали лише окремі рядки з цього листа. У ньому він визнає, що написав послання на той випадок, якби щось «пішло не за планом», а також просить «пояснити, передусім батькові, що я все приховував заради їхньої ж безпеки, а не тому, що їм не довіряю».

Що ж то був за «план» і яка роль у ньому цього юнака, – якраз має розібратися слідство.

Новини та корисна інформація – швидко, оперативно, доступно!​ Приєднуйтесь до нашого Телеграм-каналу  Волинь ЗМІ

Реклама Google

Telegram Channel