Курси НБУ $ 41.23 € 44.65
Як українські засуджені проходять службу в ЗСУ

«Тут, на передовій, у будь-якому разі, – цікавіше, ніж за ґратами».

Фотоколаж із сайту 5.ua.

Як українські засуджені проходять службу в ЗСУ

Серед них є як чоловіки, так і жінки

У травні 2024 року Володимир Зеленський підписав закон №11079-1, який дозволяє деяким категоріям увʼязнених мобілізуватися до лав Збройних сил України. 

Інтернет-проєкт «Український свідок» (Ukrainian Witness) поспілкувався із кількома засудженими, включно із жінкою, які вже пройшли навчання в українській армії та беруть участь у бойових діях.

Серед них ті, хто відбував покарання за шахрайство, крадіжки, розповсюдження наркотиків, а також за економічні злочини. Колишні ув’язнені, а нині – військовослужбовці 68 ОЄБр імені Олекси Довбуша, розповіли, як вони потрапили до війська, як проходить їхня служба та чи зберігаються у підрозділах із засудженими порядки, притаманні місцям позбавлення волі.

Військовослужбовець із позивним «Спарта» сидів за шахрайство. «Позичив гроші і не віддав, – каже він. – Відсидів один рік із трьох. А в цілому я провів у місцях позбавлення волі близько 12 років життя». 

«Хакер» у цивільному житті відсидів 16 років за обкрадання магазинів. А свій позивний отримав за те, що вміє зламувати телефони росіян. «Найцікавіше з того, що я знаходив у їхніх смартфонах, – це карти, посадки, де вони ховаються, – каже «Хакер». – Я відбував покарання, лишалося ще три роки. Мене звільнили умовно-достроково. Підписав контракт, і нині я тут». 

Батальйон «Характерники» складатиметься з людей, які відбували ув’язнення і забажали стати на захист держави.

Боєць із псевдо «Німий» відбув два роки покарання із дев’яти, призначених за розповсюдження наркотичних речовин. «Мені 46 років. Що мені втрачати? – каже колишній ув’язнений. – У тюрмі за 7 років, що мені лишалися, я б опустився невідомо до чого. А тут, у будь-якому разі, – цікавіше». 

Про мобілізацію із жіночих колоній розповіла Ірина, яка відбувала покарання за економічний злочин. З дев’яти років, які призначив суд, вона відсиділа два, відтак після ухвалення Верховною Радою закону №11079-1 вирішила піти до війська. «На наступний день після прийняття закону начальниця відділення під час перевірки запропонувала охочим вступити до лав ЗСУ та написати відповідну заяву, – розповідає Ірина. – З жіночої колонії на службу пішли найбільш адекватні. Це ті, хто, приміром, посварився з чоловіком, і тут вже – або він її, або вона його. Такі жінки можуть отримати строк до 15 років, але це дівчата, які вели нормальний спосіб життя».

Також військові наголосили, що не порівнюють себе із російським збройним формуванням «Вагнер». «У них – трохи по-іншому, і як такої дисципліни не було. У «вагнерівців» справді людей відправляли, як на «м’ясо», – поділився один з бійців.

Як відомо, у складі 24-ї ОМБр імені короля Данила сформували батальйон «Характерники». Він складатиметься з людей, які відбували ув’язнення і забажали стати на захист держави.

Новини та корисна інформація – швидко, оперативно, доступно!​ Приєднуйтесь до нашого Телеграм-каналу  Волинь ЗМІ

Реклама Google

Telegram Channel