Курси НБУ $ 41.23 € 44.65
Волинь і ще дві області залишаться без газу, якщо Україна зупинить транзит із рф, – експерт

Волинь-нова

Волинь і ще дві області залишаться без газу, якщо Україна зупинить транзит із рф, – експерт

Країнам Європи та Україні вигідно й надалі підтримувати транзит російського газу. Якщо його не буде в трубах, то українські споживачі потерпатимуть від зростання ціни на доставку і від того, що три області матимуть проблеми з тиском

Про проблеми, які можуть з’явитися після відмови у співпраці з «Газпромом» у 2025 році, співзасновник Фонду енергетичних стратегій Юрій Корольчук розповів на каналі «Новини Live».

Про це інформує Експерт.

Журналісти поцікавились у Корольчука, що означає пропозиція Азербайджану стосовно транспортування його газу через Україну замість газпромівського. Експерт найперше пояснив, що ця країна не зможе наповнити трубу 2 млрд куб. м, як повідомили у виданні Financail Times. За його словами, це буде той самий російський газ, який спершу куплять азербайджанці, а потім почнуть постачати його у країни ЄС. Водночас він наголосив, що Україні також потрібен транзит.

Причина такої ситуації — слід забезпечити певний тиск у трубах, щоб його отримували українські споживачі. Цей тиск забезпечують 15-20 млрд куб. м, які транспортуються зараз.

«Для внутрішніх споживачів необхідний хоча б мінімальний обсяг газу, який у нас зараз, завдяки транзиту, є. Для того, щоб підтримувати відповідний тиск, і щоб цей газ, умовно кажучи, доходив до всіх куточків України», — сказав він.Якщо тиску не буде, то з’являться дві проблеми, пояснив експерт. По-перше, подорожчає доставлення газу. По-друге, його буде «проблематично» доставляти у три області:

  • Миколаївську;
  • Одеську;
  • Волинську.

З іншого боку, можна сподіватися на теплу зиму — саме такі зими були два роки поспіль, але експерт це вважає малоймовірним. Тому він наголосив, що українцям вигідно, щоби газ був у трубах. Якщо він там буде, то «обивателя» не цікавитиме його походження.

«Цей план, я думаю, буде реалізований, тому що газ, по-перше, потрібен Угорщині, Словаччині, Австрії, а далі — Балканам, Італії. Для обивателя фактично не буде різниці. Звичайний громадянин України не буде розбиратися, звідки цей газ дійсно йде», — сказав Корольчук.

Читайте також: «Священник російської церкви готував удар по ешелонах ЗСУ».

Реклама Google
 

Telegram Channel