Курси НБУ $ 41.09 € 45.38
У банку на Волині: «щоб потрапити до каси, спершу треба спуститися сходами в підвал, а тоді  – піднятися вгору...»

Головний вхід у приміщення відділення Ощадбанку №1000/028 в місті Горохові уже два роки поспіль «виглядає» клієнтів.

Фото з архіву Лесі ВЛАШИНЕЦЬ.

У банку на Волині: «щоб потрапити до каси, спершу треба спуститися сходами в підвал, а тоді – піднятися вгору...»

А як це зробити людині в інвалідному візку? 

За тими синіми дверима запасного входу – лабіринт незручностей для людей похилого віку і осіб із інвалідністю.
За тими синіми дверима запасного входу – лабіринт незручностей для людей похилого віку і осіб із інвалідністю.

 До війни користувачі відділення Ощадбанку №1000/028 на вулиці Шевченка, 46-а у місті Горохові якщо не стовідсотково, то близько до цієї цифри, були задоволені спілкуванням із банківськими працівниками – завжди професійно грамотними. 

Ще літ десять тому відділення займало чималу площу на другому поверсі, але потім кабінети для працівників відділення облаштували в просторому світлому колишньому вестибюлі на першому поверсі. Клієнти таке новосілля сприйняли позитивно, бо територія обслуговування хоч і стала меншою, зате виглядала комфортно, сучасно, не мовлячи вже про економію енергоресурсів.

Та в березні 2022 року в приміщенні впала частина стелі й операційний зал вимушено знову перемістився на поверх догори. У зв’язку з цією прикрістю красивий і зручний центральний вхід було закрито, а натомість для відвідувачів відчинили двері, передбачені на випадок, борони Боже, пожежі, чи якого іншого лиха.

Таку переміну горохівчани й жителі багатьох громад довколишньої округи сприйняли як тимчасову. Та й переймалися нею, звісно, не всі, бо молодим і фізично здоровим людям, мабуть, байдуже, кудою зайти й вийти, аби скористатися банківськими послугами. Однак люди з інвалідністю чи похилого віку перед тим запасним входом досі почуваються прикро й безпорадно.

– Щоб потрапити нині до каси, спершу треба спуститися сходами в підвал, а тоді – піднятися вгору. Як це зробити в інвалідному візку? Раніше часто користувалася послугами цього відділення. Тепер, щоб заплатити комуналку чи отримати консультацію фахівців, доводиться просити перехожих покликати працівницю з каси? Хтось погоджується, а хтось у поспіху це прохання забуває. Бігати до нас, візочників, це також непросто для операторів, бо ж потрібно залишати чергу, прийняти платіж, піднятися за квитанцією й спуститися з нею, тому ми почуваємося якось ніяково, – переповідає проблему людей із обмеженими фізичними можливостями Горохівської, Мар’янівської, Берестечківської територіальних громад президентка благодійної місії «Сонце любові» Ольга Дубінська, яка теж у своєму візку не може потрапити до цієї 
фінустанови.

А днями горохівчани були свідками, як за двері банку зазирнув військовослужбовець на милицях. Чоловік оцінив свою нелегку дорогу до каси, безпомічно постояв кілька хвилин і, розвернувшись на одній нозі, пішов геть.

… Кажуть, ту стелю вже давно полагодили, тож горохівчани просять у чиновників, які відповідають за зручності клієнтів, якнайшвидше повернути їм колишній комфорт.

Леся ВЛАШИНЕЦЬ.

Telegram Channel