Курси НБУ $ 41.23 € 44.65
  Пенсіонери – на вагу золота

Пенсіонери можуть принести користь економіці країни

Ілюстративне фото з Інтернету

 Пенсіонери – на вагу золота

  Директорка Інституту демографії та соціальних досліджень НАН України Елла Лібанова зафіксувала кардинальні зміни на ринку праці, заявивши, що тепер роботодавці шукають пенсіонерів.

  Наразі ситуація на ринку праці України змінилася: роботодавці шукають пенсіонерів, адже в цьому випадку немає ризику мобілізації працівника.
  Про це заявила в інтерв'ю «Главкома» Елла Лібанова.
 «Це до війни у нас процвітав ейджизм (дискримінація людини на підставі її віку). Тоді в оголошеннях писали, що вакансія призначена для тих, кому менше 45 років і навіть менше 35. Роботодавців починали за такі обмеження бити по руках, але на практиці людині після 50-ти було дуже важко знайти роботу. Але тепер ситуація змінилася. От знаєте, кого зараз найбільше шукають роботодавці? Пенсіонерів. Бо у цьому випадку немає ризику мобілізації працівника!», – йдеться в інтерв'ю. 
  Зараз, за словами експертки, в Україні існує урядова Стратегія демографічного розвитку, в якій серед напрямків зниження передчасної смертності та формування іншого ставлення до старості.
 «Ми досі пропонуємо нашим старим або роботу, або лікарню, або цвинтар. А важливо те, щоб вони не усамітнювалися, щоб мали можливості спілкування. Для цього треба відповідним чином налагоджувати роботу місцевих громад. Це не завдання Зеленського або Шмигаля», – прокоментувала стратегію Лібанова.
  Науковиця додала, що населення України постарішає внаслідок війни. Вона зауважує, що це станеться з двох причин. 
  По-перше, дуже сильно впала народжуваність. У 2023 році народилися приблизно 187 тисяч дітей. Це дуже мало для України. А якщо дітей народжується мало, то питома вага людей старшого віку збільшується.
   По-друге, в еміграції, за даними Євростату, перебуває лише шість відсотків наших громадян старше 65 років.

   Третина мігрантів – діти до 18-ти. Тобто ми несемо значні втрати молоді і людей дорослого, але не старшого віку.
                                 Роксолана ВИШНЕВИЧ

   Читайте також: Робочих рук не вистачає: «Володимрводоканал» потребує фахівців

 

Telegram Channel